Bydlení,  Interiér,  Kuchyně

Jak vybrat ledničku

[dropcap]B[/dropcap]ez lednice se žádná domácnost neobejde a pokud ta vaše pamatuje ještě na potraviny, které se nakupovaly za československé koruny, máte nejvyšší čas na její výměnu. Vzhledem k obrovskému množství modelů však není výběr tak jednoduchý a je vhodné zohlednit několik parametrů. Sestavili jsme pro vás praktického průvodce, který vám výběr lednice usnadní.

V prvé řadě se zamyslete nad typem a rozměrem lednice, počtem lidí, kteří ji budou využívat a stanovte si cenovou hranici. Pro jednu osobu počítejte s cca 50 – 70 litry objemu chladničky a 20 litry objemu mrazničky. Důkladně si změřte prostor, který jste pro novou lednici vyhradili a nezapomeňte ani na min. 2 cm rezervu po jejích bocích a 5 cm rezervu vzadu.

shutterstock_164644823

Volně stojící, nebo vestavěná?

Vestavěná lednice je praktická a jsou-li vaše ostatní spotřebiče ve stejném stylu, zřejmě budete v tomto systému umístění pokračovat. Máte-li však v budoucnu v plánu výměnu kuchyňské linky nebo stěhování, sáhněte po volně stojícím modelu.

Který typ pro mě nejvhodnější?

Každá varianta má své přednosti i nevýhody. Při výběru typu provedení se orientujte podle způsobu jejího využití. Početnější domácnost využije velkou americkou lednici s gigantickou chladničkou a mrazničkou, ale v domácnosti, kterou obývají dva lidé, najde využití spíše středně velká kombinovaná lednice. Někomu, kdo žije sám, zřejmě postačí i malá jednodveřová lednice. Tu využijete také na chalupě, kam vyrážíte jednou za čas.

Malá, nebo velká?

Lednice by v interiéru neměla překážet a narušovat ho. Na druhou stranu nesmí být příliš malá, protože od jejích konstrukčních rozměrů se odvíjí její vnitřní objem. Nezapomeňte na zmíněnou rezervu prostoru kolem lednice, která umožní proudění vzduchu kolem a zpoza lednice. Mezery jsou důležité pro výměnu vzduchu mezi okolím a odpadovým teplem, které produkují chladící žebra lednice.

Mezi nejdůležitější parametry patří objem úložného prostoru a rozložení polic. Údaj 50 – 70 litrů na osobu v případě chladničky a 20 litrů v případě mrazničky se nemusíte řídit doslovně. Reálná hodnota závisí na konkrétních potřebách a životním stylu jednotlivých členů domácnosti.

[box type=“info“ ]

Jak je to se spotřebou?

Pro většinu uživatelů je neméně důležitá také spotřeba lednice. Tu udává označení od A++ až po E, při čemž A++ je nejúspornější. Spotřebu musí uvádět všichni výrobci bez výjimky, ale přesto jde o relativně zavádějící údaj. Spotřeby, kterou výrobce udává, totiž dosáhnete pouze v takzvaných ideálních podmínkách. Tedy v místnosti, která je stabilně vytápěna na 20°C a jejíž objem je ze 70 % zaplněn.

Od 1. července 2010 se u prodejců nesmí objevit lednice s nižší energetickou třídou než A. Narazíte-li na model s označením B, jde o doprodej stažených výrobků.

[/box]

Pojmy, na které můžete při výběru lednice narazit

Výrobci se snaží zákazníky nalákat na spoustu více či méně užitečných funkcí, které jsou většinou označeny speciálním názvem. Vybrali jsme ty nejčastější:

No Frost – jde o beznámrazový systém, někdy označován jako Total no frost

ECO – úsporné nastavení lednice (chladnička na 5° C, mraznička na -18 °C)

AnitBacteria – systém, který lednici ochraňuje před tvorbou bakterií a nepříjemných pachů, které by mohly uskladněné potraviny znehodnotit. V současnosti jde o standardní funkci, kterou disponují téměř všechny modely.

Ever Fresh – speciální vakuový systém, který uchovává potraviny dlouhodobě čerstvé

Party – zajímavá funkce, díky které vás lednička akusticky upozorní na to, že vaše drinky jsou dostatečně vychlazené.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.