Boršč s červenou řepou
Vaření

Boršč s červenou řepou

[dropcap]B[/dropcap]oršč s červenou řepou je typickou ruskou polévkou. Dnes je dobře známý a oblíbený i u nás. Jeho typická sladkokyselá chuť si jistě najde spoustu příznivců. Je to sice polévka zeleninová, ale vzhledem k tomu, že je jejím základem silný masový vývar, je zároveň velmi vydatná.

shutterstock_67794166

Pro přípravu boršče s červenou řepou potřebujeme tyto ingredience:

  • 300 g červené řepy
  • 300 g hovězího masa
  • 300 g vepřového masa
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g hlávkového zelí
  • 100 g bílých fazolí
  • 200 g kysané smetany
  • kousek uzeného špeku
  • nové koření
  • bobkový list
  • pepř, sůl

 Postup při vaření:

Nejprve si připravíme masový vývar. Maso omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody. Do vody přidáme sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Přivedeme k varu, pak plotýnku ztlumíme na minimum a necháme vývar jen probublávat, dokud nebude maso měkké.

Mezi tím si dáme uvařit červenou řepu a to v celku a se slupkou. Do další nádoby dáme předvařit ještě fazole, které jsou již přes noc namočené. Než se vše uvaří, nakrájíme na jemno cibuli, na malé kostičky uzený špek, nastrouháme na hrubo mrkev, petržel, nakrájíme na kostky brambora a na nudličky hlávkové zelí. Pokud je vývar hotový, vyndáme z něj maso a vývar přecedíme.

V hrnci na oleji opečeme cibuli a špek do růžova, pak přidáme mrkev a petržel a ještě chvilku opékáme.  Když je zelenina orestovaná, přilijeme vývar a do něj pak dáme zelí, předvařené fazole a na hrubo nastrouhanou uvařenou a oloupanou červenou řepu.  Povaříme už jen pár minut a na závěr dáme do polévky prohřát maso z vývaru nakrájené na kostky. Polévku dochutíme, můžeme ji i přisladit. Na talíři ji dozdobíme kopečkem kysané smetany.

Dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.