Jak pěstovat surfinie Mnoho z nás jistě zná téměř kýčovité obrázky rakouských, italských či německých domů s obrovskými trsy nádherných barevných květin – surfinií. A mnoho z náš také podlehlo jejich kouzlu a pořídilo si je jako okrasu vlastních oken. Surfinií je několik ...
Čtěte více »Koriandr
Je to jednoletá bylina, která vykvétá bílými květy na dřevnatých lodyhách. V takovém stavu je na sběr lístků do kuchyně již pozdě. Ke konzumaci se hodí jenom mladé výhonky, podobně jako u kopru. Díky tomu se také může vysévat několikrát ...
Čtěte více »Jak sázet papriky
Paprika je to teplomilná zelenina a existuje mnoho odrůd. Liší se barvou, ale i tvarem plodu. Tato zelenina je velice oblíbená, a proto můžeme říci, že je nejčastěji pěstovanou zeleninou u nás. Je mnoho důvodů, proč by neměla v našich ...
Čtěte více »Sázíme česnek
Pokud se chystáte na podzimní výsadbu, ideální je počkat si na dobu, kdy teplota půdy klesne trvale pod 9 stupňů. Nemůžeme tedy říci, že se musí sázet v září nebo v říjnu. V případě teplého podzimu klidně vyčkejte na listopad. ...
Čtěte více »Jak pěstovat melouny
Meloun patří zaručeně mezi nejoblíbenější zeleninu letních měsíců. Plod melounu je z botanického hlediska bobule. Tato “bobule” jako plod melounu vodního je tmavě zelená kůrka a červená měkká dužnina plná semínek. U cukrového melounu má “bobule” žlutou kůrku a žlutobílou ...
Čtěte více »Jak pěstovat levanduli
Původním volně rostoucím keříkům se dařilo na kamenitých vápencových stanovištích od 600 do 1600 metrů nad mořem. Jde tedy o nenáročnou rostlinu, v našich podmínkách spíše choulostivější na zimní mrazíky. Vzhledem k citlivosti na mráz se u nás jako trvalka ...
Čtěte více »Pěstování rajčat
Rajčata byla kdysi pěstována především jako dekorativní rostlina a ve středověku se ze své rodné Ameriky rozšířila do celého světa. S pěstováním začala nejdříve Itálie a později se připojily i ostatní evropské země. Dnes jsou rajčata oblíbená nejen pro svoji ...
Čtěte více »Svída krvavá – pěstování
Je to opadavý listnatý keř, dobře odolává mrazu a silným větrům, spokojí se i s chudší půdou. Kvete zjara a může dorůst výšky až více než pěti metrů. Větve může mít přímé nebo převislé. Kůra prutů je zpočátku zelenavá, později ...
Čtěte více »Bobkový list a jeho účinky
Vavřín vznešený neboli bobkový list se dnes používá především na vaření. Pro své specifické aroma je součástí mnoha pokrmů. Používá se k nakládání a úpravě zvěřiny i jiných mas, do rajské či svíčkové omáčky. Bobkový list je tradičním kořením české ...
Čtěte více »Bobkový list – pěstování
Vavřín vznešený neboli bobkový list dnes používáme především jako koření. Jeho osobitá chuť je téměř neodmyslitelná například v polévkách. V zemích kolem Středozemního moře, narůstá vavřín do obrovských rozměrů. Často ho tam najdeme ve velikosti keře, či dokonce stromku. V ...
Čtěte více »