kralik na cesneku
Vaření

Králík na česneku

Potřebujeme:

[starlist]

  • 1 králík
  • 0,5 kg uzeného bůčku
  • 200 g slaniny vcelku
  • sůl
  • kmín
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 8 stroužků česneku
  • lžíce plnotučné hořčice (někdo má rád francouzskou)
  • sádlo

[/starlist]
kralik na cesneku

Postup:

Nejlepší je sehnat si mladého králíka z domácího chovu. Pokud nemáte tu možnost, musíte vzít zavděk i kupovaným. Ze všeho nejdříve si připravíme našeho králíka. Musíme ho pořádně očistit, zbavit ho zbytků chlupů a omýt. Poté ho naporcujeme, jak jsme zvyklí. Omytého a naporcovaného králíka si zatím odložíme stranou a začneme si připravovat ostatní ingredience. Nakrájíme si bůček na větší špalíky a slaninu na proužky. Oloupeme si a nasekáme česnek. Zapneme si troubu, aby se nám předehřála. Když máme vše připraveno, můžeme se pustit do práce. Králíka si prošpikujeme proužky slaniny, osolíme ho, potřeme hořcicí a posypeme kmínem. Vyndáme si pekáček, který si vymažeme sádlem až po okraj. Králíčka do něj naskládáme, přidáme k němu špalíky bůčku, koření a nasekaný česnek. Podlijeme vodou a přiklopíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně dvě a půl hodiny na 180 °C. Před koncem této doby králíka odkryjeme a občas poléváme výpekem, který nám vznikl v pekáčku. Po upečení králíka vyjmeme, vybereme koření a vzniklý výpek zahustíme moukou. Servírujeme s kynutými knedlíky a kyselým zelím.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.