Vaření

Sladká jídla – co uvařit sobě a své rodině?

Vaříte nebo pečete doma docela pravidelně a snažíte se své rodině připravovat stále lepší a lepší recepty? Kromě klasických, které jsou už pro vás a vaření rutinou, takže si s ním nemusíte dělat moc násilí a starostí, hledáte nové recepty, které můžete vyzkoušet, experimentovat a možná některý z nich zařadit do svého jídelníčku a připravovat jej pravidelně? Snažíte se možná také vařit zdravě, ale jednou za čas je dobré „zhřešit“ a připravit si sladké jídlo k obědu. Nejen jako zákusek, ale třeba také jako hlavní jídlo. Kromě žemlovky, dukátových buchtiček a plněných knedlíků nevíte, co připravit? Máme pro vás tři recepty. Na plněné knedlíky, ovšem kynuté, rychlý rýžový nákyp a také na trhanec. Co z těchto receptů připravíte pro sebe a svou rodinu vy?

Plněné kynuté knedlíky

Co budete potřebovat:

  • 40g másla
  • 1 čajová lžička soli
  • 2dcl vlažné vody
  • 1 vejce
  • 400g polohrubé mouky
  • 1 celé droždí
  • Tvaroh na posypání (můžete zaměnit za cukr, kakao nebo za mák a podobně)
  • Náplně (jahody, meruňky, švestky, třešně a další)

Jak postupovat:

Do velké mísy rozdrobte droždí, posolte a promíchejte lehounce vařečkou. Ihned, jak se začnou roztékat, přidejte část mouky, vodu, vejce a pořádně promíchejte. Postupně přidávejte mouku, až vytvoříte hladké a pružné těsto. Jak poznat, že je těsto ve správné konzistenci? Nebude se vám přichytávat na stěny mísy. Pokud je to potřeba, můžete přidávat mouku, dokud těsto nebude mít správnou hustotu.

Těsto přikryjte, dejte na teplé místo a nechejte jej necelou hodinku kynout. Z takovéhoto těsta vykrajujte stejné kousky. Nejlepší je na to lžíce. Dejte na pomoučený vál, dlaní lehce rozmáčkněte a dejte do těsta náplň podle vaší chuti. Zabalte a v dlani pěkně upevněte a rolujte do tvaru kuličky. Dejte zpět na vál a nechejte asi ještě deset minut kynout. Poté dejte vařit knedlíky do páry asi na deset minut. Hotové knedlíky vytáhněte, posypte vámi zvolenou posypkou a můžete konzumovat.

Rychlý rýžový nákyp

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek rýže
  • Jablka (podle chuti)
  • Cukr
  • Skořice
  • Rozinky
  • Máslo
  • Mléko

Jak postupovat:

Rýži, přibližně jeden hrnek, několikrát propláchněte pod proudem vody. Nechejte chvíli okapat, mezitím vymažte formu máslem. Přidejte rýži do formy a podle chuti přidejte jablka, která nastrouhejte nahrubo. Můžete také přidat jablka nakrájená na drobné kostičky. Dejte cukr podle vaší chuti, skořici, rozinky a pečlivě promíchejte, aby se vše spojilo dohromady. Přidejte mléko a to tak, aby bylo nad rýží, nahoru dejte kousíčky másla a pečte ve vyhřáté troubě. Kdy je nákyp hotový? Ve chvíli, kdy je rýže měkká a mléko ještě není zcela vypečeno. Můžete dochutit ještě moučkovým cukrem, přidat nastrouhaná jablka nebo například šlehačku.

Trhanec s rozinkami

Co budete potřebovat:

  • 0,5l mléka
  • 4 vejce
  • 200g dětské krupice
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 50g rozinek
  • 40g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka citronové kůry
  • 1 špetka skořicového cukru

Jak postupovat:

Do misky dejte mléko, přidejte dětskou krupici, cukr, sůl, citronovou kůru. Vejce rozbijte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do směsi mléka a krupice a vše pečlivě rozšlehejte. Z bílků ušlehejte sníh. Opatrně jej přidejte do směsi mléka a dětské krupice, zamíchejte a přidejte rozinky, které pečlivě properete. Opět promíchejte a tuto směs pečte na pánvičce, kde necháte rozehřát máslo. Vidličkou těsto roztrhejte a dopečte z druhé strany, aby byl trhanec krásně křupavý. Na talíři ozdobte podle vlastního uvážení – borůvkový sirup, jahody s cukrem, čokoláda, jablka se skořicovým cukrem a podobně.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.