Vaření

Tip na večeři: Mangoldový koláč

Říkáte si, že mangold je nějaký vznešený název pro bezmasý koláč? Není to úplně tak, mangold je zelenina, která byla svého času nejoblíbenější ve střední Evropě. Později se do popředí dostal špenát a mangold tak vytlačil. Jde o letní zeleninu, která je chutná. Je skvělá při hubnutí, protože neobsahuje skoro žádné tuky a kalorie. Jde o nenáročnou alternativu špenátu. Vyzkoušejte jej!

Mangold jako zelenina

Můžete si z mangoldu připravit velmi chutný koláč, který si vy i celá vaše rodina zamilujete. Původem pochází ze Středomoří, je považován za jednu z nejzdravějších zelenin, kterou můžete na trhu najít. Má velmi chutné listy i stonky. Připravit si z něj můžete právě koláč. Vyzkoušejte jej, uvidíte, jak vám bude chutnat. Jak si tento chutný koláč připravit?

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 50 ml oleje
  • Sůl
  • Voda

Rajčatová omáčka:

  • 5 polévkových lžic protlaku nebo pyré
  • 1 polévková lžíce oregana
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl

Náplň:

  • 400 g mangoldu
  • 1 cibule
  • 100 g tvrdého sýra
  • Sůl, pepř
  • Olej
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml jogurtu

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív si připravte těsto. Všechny ingredience smíchejte a vytvořte těsto. Následně jej vyválejte do koláčové formy a předpečte v troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Vytáhněte, nechejte pár minut vychladnout a potřete těsto rajčatovou směsí. Smíchejte protlak, sůl, česnek a oregano. Následně posypte nastrouhaným sýrem.

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený mangold. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Přibližně pět minut duste. Jakmile je mangold hotový, dejte opatrně na koláč. Povrch koláče potřete jogurtem a pečte na 180 stupňů. Přejeme dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.