Výroba domácího jogurtu

0
174
domáci jogurt

[dropcap]J[/dropcap]ogurty milujeme všichni. Zatímco někdo si potrpí pouze na ten bílý, jiní mají raději ovocný, nebo třeba čokoládový. Základ je ale ve všech případech téměř shodný. A pokud si navíc potrpíte na skutečnou kvalitu, není nic snadnějšího, než si jogurt vyrobit také doma. V tomto ohledu bude určitě nutná koupě jogurtovače, jelikož při výrobě je třeba držet dlouhodobě stabilní teploty, a to se nám jinými způsoby jenom těžko povede. Dnes navíc existuje řada možností, jak ho pořídit i poměrně levně.

domáci jogurt

Základem je mléko, ale také potřebné jogurtové kultury

Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že základní surovinou při výrobě je samozřejmě mléko. Stejně jako u výroby sýrů, i u výroby jogurtu platí, že by mělo být co nejčerstvější a co nejkvalitnější. Pro jogurt je poté ideální plnotučná varianta. Další nutností jsou i potřebné jogurtové kultury, nebo bakterie. Ty lze buď koupit samostatně, nebo si můžeme pomoci třeba i aktivním jogurtem, který je běžně k dostání v samoobsluhách.

Můžeme začít s přípravou

Základem přípravy je ohřáté mléko, a to na zhruba 80 stupňů Celsia. Jakmile dosáhne této teploty, nastane proces toho, kdy ho zase musíme zchladit, a to na poloviční teplotu. Jakmile jí dosáhneme, je ideální čas na vložení jogurtových kultur. Na litr mléka často stačí dvě lžíce. Důležitým aspektem je to, že je potřebujeme důkladně rozmíchat. Ideální je celou směs promixovat. Tím je vše připraveno k umístění do jogurtovače. Směs tedy nalijeme do skleniček, které do něho vložíme, a udržujeme teplotu oněch 40 stupňů Celsia, a to po dobu 5 – 6 hodin. Následně by měl být domácí jogurt hotový.

[box type=“info“ ]

Příprava bez jogurtovače je samozřejmě velmi podobná, pouze je třeba počítat s tím, že skleničky umístíme do vodní lázně, kde je třeba po celých 5 – 6 hodin taktéž udržovat stejnou teplotu. Alternativou však může být také vložení do předehřáté elektrické trouby.

[/box]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno