Domů / Vaření / Tip na polévku – Výborná cibulová polévka

Tip na polévku – Výborná cibulová polévka

Milovníci všech druhů polévek mohou nyní zajásat. Venku začíná zima a ta je na polévky jako dělaná. Stačí přijít z procházky a dát si výbornou polévku, která nejen zahřeje, ale třeba také zasytí. Někdy mohou polévky přijít k duhu nebo například mohou suplovat hlavní chod nebo být skvělou a lehkou večeří. Záleží jen na tom, jakou polévku si zvolíte nebo případně v jakou dobu si ji dáte. Máte rádi polévky, které se nemusejí složitě a dlouho vařit, jsou chutné a zasytí vás i vaši rodinu? Nemusíte stále vařit pár polévek, které jsou prověřené a rodině chutnají. Vyzkoušet můžete výbornou cibulovou polévku, která zachutná celé rodině.

Co budete potřebovat:

  • 4 kusy cibule
  • 30g másla
  • 950 ml hovězího vývaru (hovězí je nejlepší)
  • 4 plátky bílého pečiva (rohlíky, veka a podobně)
  • 60g sýru
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje

Jak postupovat:

Vezměte cibuli, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Pokud nejste fanoušci nahrubo nakrájené cibule, můžete nakrájet na menší kolečka. Nadrobno však být nakrájená nemůže, nevynikne tolik její aroma. V hlubokém hrnci rozpalte olej a máslo. Jakmile je vše hotovo, přidejte do hrnce cibuli. Hrnec by neměl být široký, protože cibule by měla být v silné vrstvě.

Promíchávejte a několik minut cibuli smažte. Poté snižte teplotu na mírný plamen a nechejte zhruba 45 – 60 minut provařit. Pozor, aby se cibule nepřipalovala, bude postupně měnit barvu. Jakmile je zlatavá, po chvíli hnědne a to znamená, že se může velmi snadno připálit. Když je cibule výrazně hnědá, přidejte vývar, osolte, opepřete a vše vařte na mírném plameni další půlhodinku.

Mezitím plátky chleba, veky nebo toustového chleba rozdělte na čtyři díly, posypte sýrem a zapečte. Polévku podávejte se zapečeným toustem.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*