Vaření

Cuketové hody – jaké recepty si z cukety můžete připravit?

Cuketu máte na zahradě, každým rokem se jich urodí větší množství a vy nevíte, co s tím? Jde o jednoletou plodovou zeleninu, která pochází ze Střední Ameriky. Samotná cuketa je však doma v Evropě, vznikla totiž šlechtěním v Itálii. Občas můžete slyšet, že se cuketě říká cukina. Na zahrádkách se ji dobře daří a plody jsou nejčastěji v zelené, žlutozelené či žluté barvě. Má tvar podobný okurce, povrch hladký a lesklý, dužina je velmi měkká, vodnatá a uvnitř najdete množství semen. Pokud i vy máte vypěstovanou cuketu nebo jste si ji koupili, hledáte možnosti, co z plodin uvařit? Máte nepřeberné množství možností, od chlebíčků, přes koláče až po karbenátky či sladké dezerty. Přinášíme inspiraci na cuketové hody. Který recept si vyberete vy?

Pikantní cuketový guláš

Co budete potřebovat:

  • 300g mladé cukety
  • 250g žampionů
  • 6 stroužků česneku
  • 4 nožičky pikantní paprikové klábosky
  • 4 menší rajčata
  • 2 větší brambory
  • 1 chilli paprička (podle vaší chuti)
  • 1 větší červená kapie
  • 1 větší žlutá kapie
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
  • 1 čajová lžička uzené mleté papriky
  • Lístky čerstvé majoránky
  • Voda
  • Sůl, mletý pepř

Jak postupovat:

Ve velké pánci rozpalte sádlo, nakrájejte cibuli na kostičky a přidejte. Nechejte krásně zesklovatět. Mezitím rozkrojte cuketu a nakrájejte na půlkolečka, která jsou tenčí. Přidejte k cibuli a promíchejte. Papriky a chilli papričky nakrájejte na tenké nudličky a dejte do pánve. Žampiony oloupejte, odkrojte nožičky a nakrájejte na plátky, které přidáte do pánve. Přidejte oloupané a nakrájené brambory na kolečka. Přidejte k zeleninové směsi.

Rajčata nakrájejte na menší kousky, podobně jako klobásku na kolečka. Vše osolte, opepřete a krátce vše orestujte. Přidejte koření – mleté papriky, opět restujte a poté přidejte vodu. Pořádně promíchejte, aby se vše spojilo a vařte asi dvacet minut, dokud nejsou brambory krásně měkké. Ve vodě rozmíchejte mouku, přidejte do pánve, promíchejte a nechte dalších deset minut na mírném plameni probublávat. Dochuťte podle vaší potřeby a podávejte.

Cuketové karbenátky

Co budete potřebovat:

  • 350g cukety
  • 150g měkkého salámu
  • 100g ovesných vloček
  • 100g tvrdého sýra
  • 70g strouhanky
  • 1 polévková lžíce drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • Muškátový květen majoránka
  • Pepř, sůl

Jak postupovat:

Cuketu rozkrojte a odstraňte z ní jádra. Následně nastrouhejte na hrubším struhadle, podobně jako tvrdý sýr. K dužině a sýru přidejte ovesné vločky, vejce, strouhanku, prolisovaný česnek a všechno koření, které je uvedeno v receptu. Promíchejte, spojte a nechejte chvíli odstát. Cuketa totiž pustí vodu a tu poté slijte.

Následně nakrájejte měkký salám na drobné kostičky, přidejte k dalším ingrediencím, opět promíchejte. Bude-li směs moc řídká, pak můžete přidat strouhanku. Rukama vytvarujte menší karbenátky, které následně obalte ve strouhance. Smažte na dobře rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte s bramborami nebo kaší.

Perník z cukety

Co budete potřebovat:

  • 500g cukety
  • 350g polohrubé mouky
  • 200g bílého smetanového jogurtu
  • 200g pískového cukru
  • 150ml oleje
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • Kypřící prášek
  • 3 vejce
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • 2 tyčinky ledových kaštanů
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • Marmeláda

Jak postupovat:

Všechny sypké suroviny dáme do mísy a promícháme. Mouku prosejte přes síto. Cuketu omyjeme a nastrouháme na struhadle. Vymačkáme přebytečnou vodu. Vejce s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidejte olej, jogurt, sypkou směs a následně nastrouhanou cuketu. Vše promíchejte a následně dejte do pekáčku, který je vyložen pečícím papírem. Dejte péct na 170 stupňů asi půl hodinky. Jakmile korpus vychladne, natřete jej tenkou vrstvou marmelády, přidejte kysanou smetanu a nahoru nastrouhejte ledové kaštany.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.