Domů / Vaření / Dýňové hody – jaká jídla si z ní můžete připravit?

Dýňové hody – jaká jídla si z ní můžete připravit?

Dýně je zdravá zelenina, která je v mnoha českých domácnostech tak trochu opomíjená, což je určitě škoda. Není nad to dát si plnou misku teplé dýňové polévky a milovníci této polévky nám jistě rozumí. Dýně je dobrým pomocníkem v hubnutí, ale napomáhá také posílit imunitu a imunitní systém, což se s nastupujícím podzimem hodí. Je bohatá na vitamín A, vitamíny B a B3, vitamín E. Její konzumací dostanete do těla také kyselinu listovou, omega 3 mastné kyseliny, hořčík, vápník, draslík, zinek, fosfor, železo a podobně. Dýňová polévka, dezert z dýně nebo třeba rizoto? Vyzkoušejte jeden z těchto receptů a třeba se jeden z nich stane běžnou součástí vaší rodiny. Který z receptů vám chutná nejvíc?

Dýňová polévka se smetanou a slaninou

Co budete potřebovat:

  • 1kg dýně
  • 2 bobkové listy
  • 100g anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 60 ml zakysané smetany
  • 140g červené čočky
  • 1 čajová lžička kari koření
  • Pepř, sůl
  • Máslo
  • Zeleninový vývar

Jak postupovat:

Bílou část pórku nakrájejte na kolečka a dužinu z dýně nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a utřete. Do hrnce dejte máslo, rozpusťte a osmahněte. Přidejte nakrájenou dýni, čočku, utřený česnek a bobkový list. Chvíli vše zlehka restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem. Vařte, dokud dýně nezměkne. Poté vytáhněte bobkové listy a za pomoci tyčového mixéru rozmixujte. Slaninu nakrájejte na plátky nebo kostičky, restujte bez oleje do křupava. Ve smetaně rozmíchejte pepř, sůl a kari a přidejte na závěr do misek, posypte slaninou.

Mřížkový dýňový koláč

Co budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 100g rozinek
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 100g vlašských ořechů
  • 270g cukru
  • 4 žloutky
  • 50g krupice
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • 1 žloutek na potření
  • Sůl
  • 350g mouky
  • 2kg dýně

Jak postupovat:

Do mísy prosejte mouku s kypřícím práškem, přidejte žloutky, olej, skořici a 120g cukru. Všechny suroviny vypracujte v krásně hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat v lednici. Mezitím si připravte dýni. Oloupejte ji, odstraňte semínka a vlákna uvnitř. Dužinu nakrájejte na menší kousky a dejte povařit. Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu a dejte dýni, kterou vařte asi deset minut doměkka. Nechejte vychladnout bokem v misce.

Dvě třetiny těsta vyválejte tak, aby okraje lehce přesahovaly přes plech. Ten vymažte olejem dejte do něj vyválený plát těsta. Pro lepší a rovnoměrné pečení dejte na těsto fazole, které rovnoměrně po těstě rozprostřete. Pečte na cca 200 stupňů asi patnáct minut. Mezitím nasekejte vlašské ořechy a smíchejte s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní.

Poslední díl těsta vyválejte a nakrájejte z něj proužky, které poskládáte poté na koláč jako mřížku. Na předpečené těsto dejte směs s dýní a na koláč naskládejte pláty těsta jako mřížku. Potřete žloutkem a dopečte koláč při teplotě 180 stupňů a to asi 45 minut. Po vychladnutí můžete servírovat.

Dýňové rizoto se sýrem

  • 1 cibule
  • 1,5 hrnku dýně
  • 6 lístků šalvěje
  • 8 hrnků kuřecího vývaru
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 1 čajová lžička másla
  • ½ hrnku parmazánu
  • Sůl, mletý pepř

Jak postupovat:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejte máslo a na něm osmahněte cibuli. Přidejte rýži a hrnek a půl horkého kuřecího vývaru. Vše promíchejte, aby se do rýže dostalo co nejvíc vývaru a přidejte další hrnek a půl vývaru a promíchejte. S dalším vývarem přidejte dýni a šalvěj. Takto to opakujte, dokud rýže neabsorbuje většinu vývaru. Přidejte sůl, pepř a po půl hodině ochutnejte, případně přidejte sůl a pepř. Nechte chvíli odstát, poté přidejte nastrouhaný sýr.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*