Moučníky,  Vaření

Banánovo-mangová zmrzlina

Snadná a rychlá zmrzlina, kterou si můžete jednoduše připravit doma, vás potěší svou svěží chutí hlavně v letních dnech.

Jak vůbec vznikla zmrzlina? Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka, tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo. Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě. Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbená v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou. Do této hmoty se přidávaly různé přídavky jako ovoce, vanilka a kakao. Výroba zmrzliny v českých zemích se rozšířila počátkem 20. století, kdy ji vyráběly zejména cukrárny.

Pravá zmrzlina by se měla vyrábět z mléka a smetany, bohužel zmrzliny, které najdete v obchodech, jsou vlastně mražené krémy vyráběné převážně z rostlinných tuků. Jako příchutě se používají dochucovadla, ne skutečné suroviny.

Mražené krémy můžeme rozdělit na několik druhů: mléčné, smetanové, krémy s rostlinným tukem, vodové, ovocné a sorbety. Mléčné a smetanové musí mít určitý podíl mléka nebo smetany a nesmí obsahovat rostlinný tuk, jinak se jedná o krémy s rostlinným tukem. Vodové zmrzliny neobsahují přidaný tuk. Ovocné zmrzliny jsou vodové s podílem ovoce. Sorbet je vlastně ovocná zmrzlina, ale s větším podílem ovoce, musí tam být alespoň 25%, u citrusů alespoň 15%.

Připravit tuto zmrzlinu je opravdu jednoduché, budeme potřebovat pouze 1 mango a 1 banán, samozřejmě můžete použít i jiné ovoce nebo i zeleninu. Ovoce se smíchá se šlehačkou a mlékem a přidá se sušené mléko na zahuštění. Teď už zbývá jen zmrzlinu zmrazit a poté sníst. Při mražení je dobré zmrzlinu občas promíchat, aby se netvořily větší krystaly ledu a zmrzlina byla krásně homogenní.

x_MG_5140

Čas: 20 minut        Množství: 8 porcí            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 mango
  • 1 banán
  • 120g sušeného mléka
  • 1 hrnek mléka
  • 250ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Ovoce si rozmixujeme v mixéru.
  2. V malé míse vyšleháme smetanu.
  3. Sušené mléko rozmícháme v mléce.
  4. Smícháme ovoce s mlékem a nakonec opatrně zamícháme šlehačku.
  5. Směs naplníme do misek a dáme do mrazničky.
  6. Po 20 minutách směs promícháme, aby se netvořily ledové krystaly.

Zmrzlinu necháme mrazit alespoň přes noc, poté můžeme ihned podávat.

x_MG_5119

x_MG_5120

x_MG_5138

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.