Vaření

Cibulová polévka s ústřicemi

Cibulová polévka je poměrně oblíbená pochoutka, která se obvykle připravuje s bramborami nebo vínem. Ale co když vás přepadne chuť na klasiku říznutou něčím extravagantnějším? Chcete-li svým chuťovým buňkám dopřát opravdovou delikatesu, dopřejte si jednou za čas cibulovou polévku s ústřicemi.

Ústřice považujeme za lahůdku, ale málokdo ví, že mají velmi příznivý vliv na lidské zdraví. Ostatně jde o mořské plody, o jejichž přínosu pochybuje málokdo.

cibulova-polevka

Co jsou to ústřice a kde je lze koupit?

V prvé řadě budete muset sehnat ústřice. Tito mořští plži mají pevné lastury, ale samozřejmě se konzumuje pouze jejich tělo. A to za syrova i v uvařeném stavu (jako v případě této polévky). Budete-li si chtít někdy vyzkoušet ústřice za syrova, zakoupíte je včetně lastur. Na polévku jsou vhodné již vyjmuté ústřice, které jsou většinou levnější než ústřice se schránkou. Prioritou je, aby byly čerstvé, takže se raději vyhněte mraženým produktům.

Čerstvé ústřice bez problémů seženete v každém větším obchodním řetězci, případně v lahůdkách, kde prodávají i jiné dary moře.

Co budete ještě potřebovat?

Chuť ústřic dokonale umocní citron, takže mějte po ruce citronovou šťávu. Na vašem seznamu ingrediencí by zároveň neměl chybět ani olivový olej, sůl, pepř, cibule a zeleninový vývar.

Postup přípravy

Příprava cibulové polévky s ústřicemi je snadná a nepotrvá vám déle než 10 až 20 minut. Osmahněte cibuli a vývar přiveďte k varu. Jakmile cibule změkne, zalijte ji vývarem a v momentě, kdy se směs začne vařit, přidejte ústřice (vyloupané!).

Je důležité, abyste ústřice skutečně přidali až bude voda vařit – jinak by se mohlo stát že ústřice zgumovatí. To samé hrozí i v případě příliš dlouhého vaření – celý proces nesmí přesáhnout cca 10 minut. Poté sundejte hrnec ze sporáku, dochuťte a servírujte. Do polévky můžete přidat také citronovou šťávu nebo nahrubo nasekané bylinky. V cibulové polévce se určitě neztratí čerstvá petrželka a oregano.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.