Moučníky,  Vaření

Halva ze sezamových semínek

Slaďoučká halva je jen ze samých zdravých surovin, určitě ale hned každému zachutná.

Halva, nebo také chalva, je cukrovinka světlé barvy ve tvaru kostky či obdélníku. Vyrábí se buď ze semolinového základu nebo z tahini. Je populární hlavně v Rusku, Indii, Pákistánu a okolních zemích. Semolinová halva je více želatinózní struktury, kdežto halva z tahini má spíše drobivou konzistenci. Semolinová halva se vyrábí ze semoliny, což je vlastně tvrdá pšenice, která se také používá pro přípravu těstovin. Tato halva se připravuje hlavně v oblasti Indie a Pákistánu. Dále se může připravovat z tahini, to je vlastně pasta ze sezamu, je známá především v oblasti středozemního moře. U nás je běžně k dostání ve zdravé výživě. Při výrobě tahini se sezam často opraží a následně se rozdrtí spolu s olejem. Vznikne tekutá pasta, která má vysoký obsah tuku. K základu z tahini nebo semoliny se do halvy dále přidává sladidlo – cukr nebo med, dále se přidávají různé ořechy, semínka či ovoce na dochucení.

Nejprve si připravíme sezamovou pastu tahini. Práci si můžete ulehčit tím, že ji koupíte už hotovou. Dá se koupit ve většině obchodů se zdravou výživou. Tahini však můžete velmi snadno připravit sami. Sezamová semínka si nejprve opražíme v troubě dozlatova. Je třeba je hlídat, můžou se velmi snadno připálit. Po opražení necháme semínka chvíli vychladnout a poté je přesypeme do nožového mixéru. Nejdřív je asi minutu mixujeme jen tak nasucho, poté přidáme olivový olej a trochu mořské soli. Opět mixujeme, dokud nevznikne hladká tekutá pasta. Tahini máme hotové, připravit halvu je ještě snadnější, stačí do tahini přidat med, kokos a další přísady dle vaší chuti. Můžeme přidat různé druhy ořechů, ty můžeme buď rozemlít najemno, nebo jen nahrubo nasekat, takže budou v halvě větší kousky. Dále můžeme přidat různá semínka či sušené ovoce. Skvělé jsou například sušené brusinky. Milovníci čokolády můžou přidat kakao či karobový prášek, případně přímo nahrubo nasekané kousky čokolády. Připravíme si potravinářskou fólii a rozprostřeme na ni směs. Urovnáme do rovnoměrného tvaru a celé to zabalíme do fólie. Halvu dáme na pár hodin ztuhnout do lednice. Pokud máte halvu více řídkou a nechce ztuhnout, můžete ji dát do mrazáku. Po ztuhnutí nakrájíme na kostečky či obdélníčky a můžeme jíst.

x_MG_6302

Čas: 25 minut        Množství: 300 gramů            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

Tahini

  • 200g sezamových semínek
  • 50ml olivového oleje
  • špetka mořské soli

Halva

  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • ořechy a semínka dle chuti

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C.
  2. Sezamová semínka rozprostřeme na plech a dáme do trouby na 7 minut, promícháme a necháme v troubě dalších 7 minut.
  3. Semínka necháme vychladnout a poté je dáme do mixéru a mixujeme 1 minutu nasucho.
  4. K semínkům přidáme sůl a olej a mixujeme, dokud nevznikne tekutá pasta.
  5. Pastu dáme do mísy, přidáme med, kokos a nahrubo nasekané ořechy, případně další ingredience dle chuti.
  6. Vše důkladně promícháme, rozprostřeme na fólii, vytvarujeme, zabalíme a necháme ztuhnout v lednici.

Po ztuhnutí nakrájíme na kostečky a můžeme podávat.

x_MG_6280 x_MG_6281 x_MG_6282 x_MG_6284 x_MG_6286 x_MG_6287 x_MG_6296 x_MG_6301

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.