Moučníky,  Vaření

Jahodové makronky

Tyto sladké jednohubky jsou ideálním dárečkem na valentýna, můžete jimi potěšit svého partnera, přátelé, ale i sebe.

Makronky jsou malé sladké dezertíky původem z Francie. Jejich základ tvoří bílkový sníh, jsou to vlastně dva sněhové piškotky (často různě barevné) spojené různými typy krémů. Nejčastěji se spojují máslovým či čokoládovým krémem, nebo také marmeládou. Název vznikl z Francouzského maccherone, což znamená bílkový sníh. Makronky jsou charakteristické Křupavým povrchem a vláčným středem. Jsou podobné sněhovým pusinkám, ale na rozdíl od nich se při jejich výrobě používá i mouka, proto jsou více vláčně. Makronky se připravují v různých příchutích a barvách, obvykle tak, aby k sobě pasovaly. (Jahodové jsou červené, pistáciové zelené apod.)

Příprava makronek není příliš složitá, ale je důležité přesně dodržet postup, aby byly makronky krásně nadýchané. Nejdůležitější je však správná doba pečení, ideální je stát u trouby a každou chvíli makronky kontrolovat, je u nich totiž velice tenká hranice mezi tím, kdy jsou nedopečené, upečené a přepečené. Nedopečené makronky nejsou zespod suché a lepí se k pečícímu papíru, naopak přepečené makronky jsou již příliš suché a tvrdé. Správně upečené makronky jsou na povrchu suché, ale uvnitř měkké a vláčné. Makronky můžeme ozvláštnit přidáním potravinářského barviva, buď přímo do korpusu (při šlehání bílků), nebo makronky pouze posypat. Krém může být jakýkoliv podle vaší chuti, v tomto receptu to je jahodovo-máslový krém. Krém vydrží i při pokojové teplotě a neroztéká se, nenechávejte však makronky jen tak na stole, hrozí totiž, že je někdo velmi rychle sní.

x_MG_4331

Čas: 60 minut         Množství: 18 kusů            Náročnost: střední

Makronky:

  • 70g hladké mouky
  • 120g cukru moučka
  • 2 bílky
  • 50g cukru krystal
  • barvivo v prášku

Postup:

  1. V malém mixéru promixujeme spolu mouku a moučkový cukr. Poté směs prosejeme přes síto do misky.
  2. Bílky chvíli šleháme, poté přidáme cukr krystal a vyšleháme do hladké pěny.
  3. K bílkům přidáme směs mouky a stěrkou lehce promícháme asi 40 krát. Těsto by mělo být polotuhé a vláčné.
  4. Těsto naplníme do zdobícího sáčku s plochou zdobičkou a na plech s pečícím papírem tvoříme kulaté makronky. Makronky můžeme posypat práškovým barvivem, ideálně červeným (já červený neměla).
  5. S plechem lehce zatřeseme, aby se z makronků dostaly vzduchové bublinky.
  6. Makronky dáme péct do předehřáté trouby na 150°C na 20 minut, dokud nebudou makronky ze všech stran suché.
  7. Plech vyndáme z trouby a makronky s pečícím papírem sesuneme z plechu. Makronky pak obrátíme vrškem dolů a necháme vychladnout.

Krém:

  • ½ hrnku mražených jahod
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • 100g másla

Postup:

  1. V malém hrnci si rozpustíme jahody s cukrem a šťávou s citrónem, dokud směs nezačne pobublávat. Směs procedíme do misky a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. V druhé míse si vyšleháme změklé máslo a pak pomalu přidáváme jahodovou šťávu a šleháme do hladkého krému. Případně přidáme více másla, aby byl krém více hladký.
  3. Makronky si dáme do dvojic podle stejné velikosti a pomocí čajové lžičky na jednu ze dvojic dáváme krém, přiložíme druhou makronku a lehce přitlačíme. Vyčnívající krém odstraníme.

Hotové makronky můžeme ihned podávat, uvnitř by měly být jemné a vláčné.

x_MG_4307 x_MG_4311 x_MG_4314 x_MG_4316 x_MG_4318 x_MG_4320 x_MG_4322 x_MG_4326

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.