tvarohova babovka
Moučníky,  Vaření

Nejlepší tvarohová bábovka

[dropcap]B[/dropcap]ábovka patří mezi nejoblíbenější moučníky, ale upéct ji tak, aby byla dokonalá, není zrovna jednoduché. Možná jste to zažili na vlastní kůži (nebo spíše na vlastní chuťové buňky?) – jednou byla příliš suchá, podruhé vlhká od tvarohu… Pak vsaďte na náš recept, který navždy změní vaše dosavadní představy o tom, jak by měla bábovka chutnat. Dodržíte-li instrukce, dostane se vám netušeného gurmánského zážitku. Nevěříte? Zkuste a uvidíte!

tvarohova babovka

Neobejdete se bez těchto ingrediencí:

  • 250 g polohrubé mouky (ještě lépe však mix 100 g polohrubé mouky, 80 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky a 70 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky)
  • 250 g tvarohu (jemný s 2,5 % tuku)
  • 180 g cukru (jíte-li zdravě, můžete použít přírodní třtinový cukr)
  • 100 g změklého másla
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva (doporučujeme BIO z vinného kamene)
  • 4 vejce
  • šťáva z půlky citronu
  • trocha citronové kůry
  • dle chuti také rozinky

Postup přípravy

Začněte tím, že si připravíte formu. Vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 170°C (máte-li horkovzdušnou, pak na o něco menší teplotu).

Oddělte bílky od žloutků a z bílků našlehejte sníh. Utřete máslo s tvarohem a cukrem a poté přidejte olej. Zašlehejte žloutky a postupně přidávejte směs mouky, prášku do pečiva a vanilkového cukru. Jakmile docílíte toho, aby byla směs propojená a hladká, přidejte do ní citronovou šťávu, trochu citronové kůry a rozinky (pokud vám nechutnají, nemusíte). Ve finále do směsi přidejte sníh z bílků a to tak, že těsto podeberete odspodu, dokud se nespojí se sněhem.

Pečte tak, jak jste zvyklí. Na 170°C zhruba 50 minut. Bábovku před vytažením zkontrolujte špejlí, zda je již uvnitř hotová. Po vytažení ji nechte chvíli chladnout ve formě a pak ji opatrně překlopte.

Výsledek vás i vaše nejbližší mile překvapí. Přejeme vám dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.