Moučníky,  Vaření

Tip na dezert – výborná, nadýchaná a jednoduchá čokoládová pěna

Jste milovníky čokolády všeho druhu? Nejoblíbenějším pamlskem je právě cokoliv s čokoládou, případně čokoláda samotná? Dorty si dáváte ze zásady čokoládové a ten nejlepší z nejlepších je čokoládový korpus, čokoládový krém a navrch ještě vše polito čokoládou? Pak jistě budete znát známé čokoládové pěny. Francouzsky mousse de chocolate je dezert, který se rozplývá na jazyku. Někteří jej popisují jako chuť nebe, jemná, lehká a přitom tak skvěle čokoládová. Receptů na čokoládovou pěnu je velká spousta. Některé jsou krásně nadýchané, jiné se tvoří ze žloutků a bílků, jiné se těm francouzským ani nepodobají. Jedno je však jisté, pokud skvěle chutnají, pak je jedno, zda je to pravá francouzská nebo pravá česká, ne?

Co budete potřebovat:

  • 200g dobré čokolády
  • 500 ml mléka
  • 400 ml smetany (40%)
  • 100 ml Salka
  • 60g cukru
  • 50g holandského kakaa
  • 20g želatiny

Jak postupovat:

Vezměte hrnec a nakrájejte do něj čokoládu na drobné kousky, díky tomu se lépe rozpustí v mléce a celý proces se urychlí. Kakao přidejte do šálku horké vody a pečlivě rozmíchejte, aby se netvořily hrudky.

Do hrnce přidejte k čokoládě mléko, dejte na plotnu. Jakmile se směs mléka a čokolády rozpustí, přidejte kakaovou směs, smetanu a Salko. Důkladně promíchávejte a hlídejte, mléko se může snadno připálit. Přidejte cukr. Vymíchávejte, aby se ve směsi netvořili hrudky.

Přidejte připravenou želatinu. Tu promíchejte v 80 ml vody a přesně podle návodu na obalu. Promíchejte a přidejte do směsi. Opět celou čokoládovou směs promíchejte a později přeceďte, aby byla jemná a čistá. Následně nalijte do větší nádoby nebo menších misek. Můžete udělat jednu velkou hmotu (srnčí hřbety a podobně) nebo menší mističky, které poté můžete jen servírovat. Nechte vychladnout a poté dejte do lednice přes noc. Podávejte s ovocem, šlehačkou či zmrzlinou.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.