Domů / Vaření / Moučníky / Tip na moučník: Jablečný závin s čokoládovou chutí

Tip na moučník: Jablečný závin s čokoládovou chutí

Také přemýšlíte, co udělat s jablky? Dostali jste jich fůru, nebo sklízíte ze své vlastní zahrady a je škoda toho nevyužít. Máte zavařené kompoty, nasušené křížaly, děti ke svačinkám do školy dostávají neustále jedno jablko a vy si je přidáváte všude, kde to jen jde. Jste už také přecpaní (a vy přepečená) klasických štrúdlů. Můžete udělat malou, ale velmi chutnou obměnu. Vyzkoušejte kynuté těsto a zajímavou náplň.

Štrúdl z kynutého těsta

Jednoduché a přitom velmi chutné kynuté těsto můžete naplnit například jablka. Chtělo by to, však něco lepšího a jiného. Co třeba pudink s příchutí čokolády? Když se závin ještě rozleží, budete jej chodit tajně ujídat do lednice. Vyzkoušejte tento výborný recept, který si zamilujete!

Co budete potřebovat:

Kynuté těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • Špetka soli
  • 60 g cukru krystal
  • 60 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • Lžička skořice

Náplň:

  • 500 g nastrouhaných jablek
  • 100 g skořicového cukru
  • 2 čokoládové pudinkové prášky
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Jak postupovat:

Těsto smíchejte v misce. Nejdřív sypké přísady, poté vlažné mléko a droždí. Nechejte asi pět minut vzkypět, přidejte zbytek a vypracujte těsto. Nechejte přibližně hodinu vykynout. Mezitím si můžete připravit náplň. Nastrouhejte jablka, smíchejte se zbytkem ingrediencí.

Těsto rozdělte na dvě půlky, vyválejte plát, na který dejte půlku náplně. Zamotejte, dejte na pečící papír a nechejte přibližně 15 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 180 stupňů. Potřete záviny rozšlehaným vejcem a dejte do vyhřáté trouby péct přibližně na 30 minut. Nechejte vychladnout a poté krájejte. Přejeme dobrou chuť!

Tip na moučník: Jablečný závin s čokoládovou chutí

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*