Moučníky,  Vaření

Tip na zdravé pečení – Malinový koláč bez lepku

Milujete pečení všeho druhu? Zákusky, dortíky, ale klidně i koláče nebo obyčejné buchty? Ne všichni však mohou jíst vše. Dnešní doba přeje různých alergiím – na laktózu, lepek, mléčné výrobky a podobně. Právě lepek je jednou z častých alergií, která běžně ztěžuje druhým fungování. I když existuje spousta prodejen, kde jsou bezlepkové potraviny, dokonce i restaurace vaří tak, aby si i celiatici pochutnali bez obav, vždy se musíte mít na pozor. Ne každý koláč nebo zákusek je právě bez lepku. Vyzkoušejte tento výborný recept, který chutná a zároveň neškodí těm, kteří lepek z jakéhokoliv důvodu nemohou konzumovat.

Co budete potřebovat:

Mandlové křehké těsto:

  • 75 g mletých mandlí
  • 125 g vychlazeného másla (dopředu nakrájejte na kostky)
  • 175 g bezlepkové mouky
  • 80 g pískového cukru (hnědý, pokud není, tak bílý)

Náplň:

  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce pískového cukru
  • 1 polévková lžíce bezlepkové mouky
  • 75 g másla
  • 200 g čerstvých (pokud nejsou tak mražených) malin

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív si předehřejte troubu a to přibližně na 180 stupňů. Poté se pusťte do těsta. Na křehké těsto připravte mandle, mouku a cukr. Vše dejte do mísy a za pomoci robote vymíchejte. Postupně přidávejte po kostkách máslo, které se do směsi bude zašlehávat. Těsto bude připomínat strouhanku, bude sypké. Přidejte jednu nebo dvě polévkové lžíce ledové vody, až vznikne krásné křehké těsto.

Vyválejte a vyložte s ním koláčovou formu. Promíchejte na pár místech vidličkou a pečte na 20 minut. Těsto zrůžoví. V době pečení připravte náplň. Vejce, cukr a mouku rozšlehejte v hustou a světlou směs. Dejte rozpustit máslo, dokud není nahnědlé a nevoní jako oříšky. Přidejte rychle ke směsi a opět šlehejte. Na křehké těsto dejte maliny, zalijte teplou směsí, kterou jste si připravili a dejte do trouby. Pečte asi 45 – 60 minut. Předtím ještě teplotu snižte na 160 stupňů.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.