Moučníky,  Vaření

Tvarohové knedlíčky s malinovým přelivem

Klasika, u které oceníte především snadnou přípravu a výbornou chuť.

x_MG_6366

Ovocné knedlíky, to je rakouská, polská, ale hlavně česká klasika. Připravují se z kynutého, bramborového, nebo tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce, jako je broskev, borůvky, jahody či meruňky. Poté se upravují varem ve vroucí vodě. Podávají se teplé posypané nastrouhaným tvarohem, cukrem nebo osmaženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem. Další možnost je udělat malé knedlíčky, které pak zalijeme rozmixovaným ovocem. Existují také takzvané trhané knedlíky, ty se připravují tak, že knedlíčky těsta se natrhají na kousky a poté se vaří.

Základ knedlíčků tvoří, jak název napovídá, tvaroh. Vhodný je tvaroh polotučný nebo plnotučný. Tvaroh si dáme do misky a smícháme s trochou krupice a s máslem. Vše promícháme a postupně přidáváme předem rozmíchané vejce. Osolíme a důkladně propracujeme. Nakonec přidáváme krupici, dokud nezískáme těsto se správnou konzistencí. Těsto by mělo být trochu lepkavé, ale zároveň by mělo být dobře tvarovatelné. Pracovní plochu (tedy čistou kuchyňskou linku či gumovou podložku) poprášíme trochou hrubé mouky. Na ni dáme těsto a tvoříme kuličky, pokud příliš lepí, vyválíme je v troše mouky. Knedlíčky si naskládáme na prkénko. Hrnec s dostatečně velkou plochou, aby se na ni vešly všechny kuličky, naplníme asi do poloviny vodou, kterou přivedeme k varu. Opatrně vkládáme knedlíčky do vroucí vody, ty nejprve klesnou ke dnu, takže je třeba je opatrně podebrat, aby se nepřilepily ke dnu. Knedlíčky vaříme 7 minut a mezitím je alespoň dvakrát promícháme. Uvařené knedlíčky by měly plavat téměř na hladině. Po uvaření je přendáme naběračkou do misky. Připravíme si malinový přeliv. Omyté maliny dáme do mixéru společně s trochou cukru a rozmixujeme. Přecedíme, abychom odstranili pecičky. Přeliv můžeme ohřát, ale v letních dnech postačí i studený. Knedlíčky můžeme podávat za studena i za tepla, přelité malinovým přelivem. Můžeme dozdobit také čerstvými malinami, tvarohem či šlehačkou.

x_MG_6365

Čas: 20 minut        Množství: 2 porce   Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 tvaroh (250g)
  • 100g krupice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 1 špetka soli
  • hrubá mouka
  • 100g čerstvých malin
  • 2 lžíce cukru moučka

Postup:

  1. V míse smícháme tvaroh a dvě lžíce krupice, přelijeme rozpuštěným máslem.
  2. Do směsi postupně přidáváme vejce, osolíme a propracujeme těsto.
  3. Přidáváme krupici, dokud nebude mít těsto požadovanou konzistenci – lehce lepkavé, ale tvarovatelné.
  4. Pracovní plochu posypeme hrubou moukou a na ní tvarujeme malé knedlíčky.
  5. V hrnci si přivedeme vodu k varu a poté do ní dáme knedlíčky.
  6. Opatrně knedlíčky odlepíme od dna a necháme 7 minut vařit. Občas promícháme.
  7. Po uvaření knedlíčky přendáme do misky.
  8. Maliny rozmixujeme s cukrem a přecedíme, abychom neměli v přelivu pecičky.

Knedlíčky podáváme ještě teplé přelité malinovým přelivem.

x_MG_6353 x_MG_6355 x_MG_6356 x_MG_6357 x_MG_6363

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.