Domů / Vaření / Moučníky / Výroba domácího tvarohu

Výroba domácího tvarohu

Z mléka si snadno vyrobíte domácí tvaroh, a to jak měkký, tak tvrdý na strouhání.

Příprava

Nejlepší je použít kvalitní čerstvé mléko (minimálně 2 litry) od farmáře nebo z mléčného automatu. Pokud ta možnost není, lze použít i čerstvé mléko z obchodu. To musí být plnotučné a je dobré jej ještě smíchat se smetanou (s obsahem tuku 10 %). Mléko se nechá zkysnout při pokojové teplotě. Nemusí být zkyslé úplně tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je nakyslé. Obecně lze říct, že stačí mléko nechat stát do druhého dne.

domácí tvaroh

Postup:

Druhý den mléko pomalu zahřejeme. Měkký tvaroh asi na 40 °C, tvrdý tvaroh klidně na 50-55 °C. Čím je teplota vyšší, tím bude tvaroh tvrdší a sušší.

Měkký tvaroh necháme po zahřátí přiklopený pokličkou pomalu vychladnout. Po vychladnutí se slije syrovátka, kterou můžeme použít na domácí chléb, kdo má rád, může vypít. Tvaroh se nechá okapat na cedníku nebo sítku, případně jej lze vymačkat přes plátno, a je připravený k jídlu.

Tvrdý tvaroh ještě horký scedíme a zatížíme talířkem.

 A co s tvarohem teď?

Můžete vyzkoušet například tento tvarohový koláč:

Tvarohový koláč

Potřebujete:

  • 250 g kakaových věnečků
  • 100 g másla
  • 500 g tvarohu (asi dvě dávky podle postupu výše)
  • 250 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

Sušenky v robotu rozemeleme nadrobno a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs namačkáme na dno dortové formy a dáme do lednice ztuhnout alespoň na 30 minut.

Troubu zapneme na 160 °C, bez větráku. Ve velké míse smícháme tvaroh se smetanou a metlou vmícháme vejce a cukr. Rozetřeme na sušenky a formu vložíme do trouby. Pečeme asi hodinu, až je směs tuhá. Koláč před podáváním necháme zcela vychladnout.

Dobrou chuť.

O Lucie Hukova

Autorka je psavec, co zápasí s vlastní domácností a zastává názor, že spotřebiče by neměly být chytřejší než ona.

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*