Domů / Exteriér / Venkovní rostliny / Co je topinambur, jak ho vypěstovat a co z něj čerpat pro zimní zdraví?

Co je topinambur, jak ho vypěstovat a co z něj čerpat pro zimní zdraví?

Vypadá jako brambor či hruška, ale není. Rovněž se podobá slunečnici, ale prostě je to jedinečná odrůda, která má svá specifika. Někdy se mu také nazývá jeruzalémský artyčok a původem je až ze Severní Ameriky.

Výsadba

Výsadba se doporučuje na jaře, ale jelikož hlízy topinamburu snášejí i mrazy, nemusíte se bránit ani podzimní výsadbě. Jak je to s kvalitou a výdrží? U sklizně na podzim horší, rychleji se kazí. Nicméně dva měsíce je poměrně dlouhá doba, jak tenhle skvost zužitkovat. Když ho vykopete, je potřeba ho důkladně omýt a nebát se přitom použít měkký kartáč. Tím, že se z něj odstraní špína, prodloužíte dobu trvanlivosti. V opačném případě hromadění vlhkosti znamená riziko vzniku nemocí. Uchovávejte v temnu, suchu a chladu. Pěstuje se i jako krmivo, na to pozor. Je potřeba najít ten pravý..

Na zasazení si vyberte ohraničený prostor. Není na škodu topinambur zasadit do starého sudu, který ukotvíte do země. Když přijde čas sklizně, jednoduše se obsah vysype a kořínky snáze najdete. Je důležité připravit i půdu, ve které bude růst, podpořit lze hnojem nebo kompostem. Navíc ještě přidáte písek a humus nebo nějakou olejnatou neutrální nebo mírně zásaditou zahradní půdu. Mulčování probíhá pomocí rašeliny a starých pilin. V září je rostlina pokryta jasně žlutými veselými květy. Konzumuje se hlíza, která roste pod zemí. Může se uvařit jako brambory, péct, vařit, ale i smažit. Syrová hlíza chutná asi jako jedlý kaštan.

Co hlíza obsahuje?

Spíše, než glukózu, najdete v topinamburu inulin, ten se trávením přeměňuje na fruktózu. Ideálně ho tedy mohou konzumovat i diabetici. Jelikož netrpí ani na nedostatek vitamínů, minerálů a vlákniny s minimem kalorií, je to perfektní zelenina pro dietní účely. Je to také vynikající pomocník v boji proti zácpě. Pomáhá účinně trávit a reguluje průchodnost střev. Dodává pocit nasycení, vy se tak jednoduše nepřejídáte. Nepřímo tak potlačuje chuť k jídlu. Nese podíl i jako stabilizátor cholesterolu, ten špatný snižuje, ten dobrý podporuje. Chrání tak tepny a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je vynikající dezinfekční prostředek.

Stopové prvky jako hořčík a vápník jsou zdravé pro správnou strukturu kostí. Železo podporuje cirkulaci kyslíku v krvi a uvnitř buněk. Je prevencí anémie. Jedná se o prebiotikum , které stimuluje růst bifidobakterií. Bojuje tak proti škodlivinám. Topinambur je stabilizační jednotkou pro řízení hladiny cukru v krvi. Upravuje taktéž zažívací potíže.

Co ještě nabízí?

Má hodně vitamínu B zejména z řad B1. Thiamin je dobrý na podporu kyseliny chlorovodíkové. Její nedostatek může způsobit bolest žaludku. Je zde hodně vlákniny, jenž se spoluúčastní na prevenci vzniku rakoviny a normalizace stolice. Kdo má problém s cholesterolem a jeho vysokými hodnotami, topinambur je výhodný v tom, že snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Tím pádem posiluje zdraví srdce, snižuje krevní tlak a záněty v těle. Jelikož je měď a železo nutné pro tvorbu nových krevních buněk, je tu pozitivní vliv i na tuto problematiku. Je posilovač imunity, obsahuje antioxidační vitamíny v podobě vitamínu A, C a E.

Jak ho využít v kuchyni

Chuťově zaměnitelný s artyčokem, i proto se mu nazývá jeruzalémský artyčok. Jde připravit na různé způsoby, hodně se osvědčil jako pikantní pokrm, který se připraví v páře, ale i pečením. Může se konzumovat i syrový. Je z něj chutné pyré s květákem, nebo se dá přidat do ratatouille nebo do omelety. Je výtečnou volbou do krémových polévek. Dobře chutná v kombinaci s houbami. Jedlé jsou i květy, které jsou pastvou pro oči do salátů. Dušený je k masu super pochoutkou.

O Petr Pokorny

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*