Bydlení,  Design,  Interiér,  Kuchyně,  Tipy & praktické informace

Ergonomie v interiérovém designu: koncept o praktickém a zdravém způsobu života

Ergonomie kuchyně je důležitým a v podstatě novým faktorem při navrhování moderního obytného prostoru. Je velmi nepříjemné, když máte v domácnosti špatně navrženou kuchyni. Zaměřit bychom se měli zejména na zdraví a přístupnost.

Stejně jako třeba v koupelně nehraje jedinou úlohu estetika, s kuchyní je to v tom stejném duchu. Prim je správná ergonomie.

Co vlastně znamená, když se řekne ergonomie?

Pojem ergonomie v interiérovém designu, spočívá v tom, aby okolí korespondovalo s praktickým a zdravým způsobem. Když budete nuceni se neustále pro něco ohýbat, natahovat, namáhat a shýbat se, může to vést k chronické bolesti a trvalému poškození pohybového aparátu. Bez ohledu na to, jak dokonalý design kuchyně může mít, spokojenost tu panovat nebude, když vás rozbolí záda.

Zaměřeno na kuchyně: co by měly splňovat?

Pracovní a varné desky, dřez, také spotřebiče

To všechno jsou oblasti, kde je potřeba zajistit optimální výšku. Pokud tomu tak není, prostor není úplně šťastně řešen a jsou v něm chyby, které jistě pocítíte na vlastní kůži.

Chcete-li vytvořit skutečně ergonomický prostor, tak vězte, že dokonalá výška pracovní plochy pro stojícího člověka je především o poloze jeho loktů při zachování zdravého držení těla. S dlaněmi dolů na desce by lokty vašeho těla měly spočívat předloktím v úhlu 45 stupňů od povrchu.

Dokonalá výška varné desky

Pro dosažení nejzdravějších výsledků by měl povrch pro vaření být o něco nižší, než povrch pro přípravu. To umožňuje uživateli dívat se směrem dolů do hrnců a pánví bez namáhání. Okraje hrnců a pánví vytvářejí nového průvodce pro měření polohy. Zvažte samostatný rozsah varné desky, který umožňuje nastavit vlastní výšku. Pamatujte na digestoř, abyste při práci nenaráželi hlavou, je opět potřeba zvolit adekvátní výšku jejího umístění.

Kuchyňské dřezy mají zase jiné pravidlo pro ergonomii

Pracovní výškou dřezu není okraj, ale hloubka dna samotného dřezu. Zabraňte tomu, abyste byli nuceni se hodně sklánět při mytí nádobí.

Upravte výšku a hloubku okraje umyvadla podle vašich potřeb. Lze tu také použít stejné individualizované výpočty, které se používají na práci s deskami. Najděte polohu, kdy se vaše dlaně, dotknou dna umyvadla, při zachování zdravého a vzpřímeného držení těla.

Pracovní výška

Správná ergonomická výška dosahuje těsně nad úrovní očí uživatele. Dalším způsobem, jak to vypočítat, je úroveň lokte, když uživatel dosáhne nad hlavu. Vizualizujte pracovní postup kuchyně a minimalizujte dosah nad hlavu čehokoliv těžšího.

Pro běžné problémy jsou k dispozici jednoduchá řešení

Sklony do myčky a opakované natahování se do police na nádobí zapříčiňují velké bolesti zad. Spotřebiče ve správné výšce a přilehlé skladování, mohou v kuchyni ušetřit spoustu času a bolesti.

Police do skříně pro často používané předměty by neměly být vyšší, než zdravá optimální výška. Dolní zásuvky využijte pro robustní předměty, abyste zabránili namáhání při zvedání.

Mějte na paměti způsob, jakým se skříně otevírají. Výsuvné systémy pro kuchyňské skříňky, mohou také snížit nezdravý pohyb a dodat prostoru svěží a efektivnější estetiku.

Spotřebiče jsou další položkou, která je obvykle špatně umístěna

Zkuste lokalizovat troubu a myčku do výšky hrudníku, aby se váš obávaný pohyb z kuchyňského repertoáru neopakoval. Spodní zásuvky v chladničkách mohou také pomoci snížit potřebu přílišného ohýbání v kuchyni.

Velký faktor hraje také prostor mezi komponenty

Nechcete přece běhat sem a tam, jen tak pro nic za nic? Pak je potřeba, aby např. pracovní ostrůvek nebyl příliš vzdálen od sporáku nebo umyvadla.

Potom si nakapete vodu z omytých surovin i na podlahu.
Správně vymezený prostor umožňuje uživateli mít dostatek místa na pohyb a práci bez vytváření neefektivity a plýtvání. Mezi tři zásadní aspekty, které mají být u sebe jsou: lednička, sporák a dřez.