Jak postavit udírnu

0
216

[dropcap]U[/dropcap]zení je jedním z nejstarších způsobů jak uchovávat maso a potraviny na pozdější dobu. Je známá již od dávnověku, vlastně od doby, kdy oheň začal člověku sloužit. Možná se zdá, že to tedy nemůže být takový problém postavení udírny, ale jak už to bývá, tak jednoduché to není. Vyudit totiž znamená něco jiného než očoudit kouřem. Jak tedy takovou udírnu postavit aby nám dobře sloužila a aby nám potraviny z ní i chutnaly?

shutterstock_116694679

Výběr místa pro udírnu

Vybrat správné místo pro udírnu není také jednoduché. Je třeba si uvědomit, že vlastní uzení bude trvat spoustu hodin a postavit udírnu pod okny, není ten nejlepší nápad. Obtěžoval by vás nejen kouř, ale i saze z kouře by zanechaly své stopy na omítce a na oknech. O stavbě udírny můžete tudíž uvažovat na vlastní rozsáhlejší zahradě, nebo spíše na venkově. Do města, kde je velká koncentrace lidí domácí udírna nepatří.

[box type=“note“ ]

Co ke stavbě potřebujeme?

Vlastní stavba není až tak náročná, tedy pro někoho, kde to trochu umí s cihlami a maltou. Pokud je vám jakákoliv zedničina cizí, tak si raději na pár hodin pozvěte zedníka. Jak jsme psaly, potřebujete hlavně vybrat dobré místo a jeden den volna.

[/box]

Jak vlastně udírna funguje?

Princip je jednoduchý. Udržet potraviny požadovanou dobu v kouři a tím zajistit dokonalé vyuzení a konzervaci. Potraviny nesmí být vystavenu žáru od ohně, to znamená, že ohniště a prostor pro uzení musí být oddělen. Také by mělo být snadné potraviny vložit dovnitř a poté je vyndat.Vlastní stavba má tvar dvou krychlí které jsou na sobě. Ve spodní části bude ohniště, v horní bude maso, nebo jiné potraviny určené k vyuzení. Prostor ohniště a prostor pro potraviny musí být oddělen, to aby plameny nesežehly potraviny. Současně ale musí být propustný pro kouř. V praxi stačí na bocích předělu obou částí nechat pár centimetrů volných. Kouř si už cestu najde. Do horní části stačí zabudovat velká kovová dvířka pro vkládání a odběr potravin. Uvnitř by měly být tyče pro zavěšení potravin. Něco podobného jak jsou ve skříni tyče na ramínka.

Slovo na závěr

Nejedná se o velkou stavbu, takže povolení ke stavbě nepotřebujete. Není ale od věci říci o stavbě sousedům. Jedná se o stavbu, kde je otevřený oheň, takže vše by mělo být vyrobené z nehořlavých materiálů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno