Domů / Exteriér / Zahrada / Pěstování rostlin / Jedenáct letních bylin do zahrádky i kuchyně

Jedenáct letních bylin do zahrádky i kuchyně

Obohaťte toto léto své pokrmy o bylinky, které si sami vypěstujete, bez zbytečných nákupů v obchodech. Pěstování bylinek je vhodné pro všechny zahradníky – ať už pěstujete bylinky na zahradě či doma za oknem, ať jste zkušenými zahradníky nebo začátečníky. Přinášíme typy pro všechny zahradníky – pro ty co pěstují bylinky poprvé, i pro ty, kterým se pěstování bylinek stalo už každoročním rituálem.

Bazalka (ocimum)

Bazalka je charakteristická svými velkými listy a intenzivní sladkou vůní a určitě je jedním ze symbolů letní zahrady i letních pokrmů. Mnoho zahrádkářů začíná právě s bazalkou a svými rozmanité druhy chutí a vůní vás nikdy neomrzí. Na podzim je můžeme sušit nebo je zmrazit a získáme tak bazalku na celý rok. Bazalka můžeme snadno vypěstovat ze semen, nebo si v zahrádkářství můžeme koupit už hotovou rostlinku.

Valley backyard

Šalvěj lékařská (salvia officinalis)

Šalvěj lékařská má sametově šedé listy, kterými můžeme změkčit vzhled celé zahrady a můžeme jí vyplnit i rohy zahrady. Šalvěj vyžaduje malé množství vody a bude růst celou sezónu na slunečných místech i v polostínu. Sklizené listy můžeme zužitkovat čerstvé či sušené a můžeme ji skladovat i pro pozdější použití.

Ne všechny druhy šalvějí jsou však jedlé, proto je třeba zkontrolovat si, jako šalvěj pěstujete. Šalvěj můžeme pěstovat ze semínek, i když obecně dosáhnete lepších výsledků, pokud si koupíte sazenice.

Thymus vulgaris

Tymián (thymus vulgaris)

Tymián je jednou z nejrozšířenějších bylinek a také patří mezi bylinky, které jdou vypěstovat velice snadno. Můžeme ho zasadit do truhlíku či na zahradu. Tato bylinka má ráda slunce, a ne příliš moc vody. Tymián, ačkoli je jednoduchý na pěstování, je možné využít ve spoustě různých pokrmech. Stejně jako jsme si řekli už u tymiánu, je třeba dbát na to, který druhy tymiánu máme, protože ne všechny druhy jsou jedlé. Taktéž tymián můžeme pěstovat ze semínek či ze sazenic.

English lavender, Lavandula angustifolia

Levandule (Lavandula)

Levandule je mezi zahradníky velmi rozšířená, už pro svou okrasnou hodnotu, celkovou odolnost i odolnost vůči suchu. Levandule je doslova magnetem na včely, což je jednou ze schopností, kterou na této středomořské bylině zahrádkáři oceňují. Také je to skvělá bylina vhodná do koktejlů! Vybírejte z celé řady rozličných druhů. Zasadit je můžeme do nádob či přímo do terénu.

Sonoma 2012

Kopr (Anetám graveolens)

Kopr patří mezi těch málo bylin, u kterých je lepší, pokud je vypěstujete přímo ze semínka. Semínka sadíme na slunečné místo až v létě. Kopru nevadí ani kamenitá půda, ale potřebuje dobré odvodnění a dostatek prostoru. Kopr je jednoletá bylina, ale je možné, že příští rok můžete sklízet znovu – tomu můžeme zabránit sbírání semen z rostlin.

Oregano

Oregano a majoránka (Origanum)

Oregano je další z nenáročných bylinek. Oregano i jeho mírnější příbuzná, sladká majoránka se vyjímá kdekoli na slunečním světle. Listy můžeme sbírat už ve chvíli, kdy se teprve dotvářejí. Tyto rosliny rostou dobře zejména ze sazenic.

Garden Photos

Máta (mentha)

Mátu můžeme pěstovat na zahradě i doma v květináči, kde bude vždycky po ruce, abychom jí osvěžili sálátové zálivky, saláty i nápoje a dezery. Nejradši má slunné prostředí i polostín a preferuje obyčejnou vodu. Máta má tendenci se šířit jako plevel, proto je vhodné pěstovat ji v nádobách. Doporučujeme pěstování ze sazenic.

Santa Barbara Modern Ranch

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýn je bylina, u které se často pochybuje o tom, že je jedlá, kvůli jejím pevným listů. Tyto pochyby ale nejsou na místě. Rozmarýnu se daří zejména v teplejších klimatických podmínkách, a to jak v terénu, tak i v nádobě. Pěstování v nádobách se doporučuje tedy zejména ve studenějších oblastech, což může mít navíc výhodu i v tom, že rozmarýn můžeme přenést tak, aby byl po ruce. Rozmarýn je typický svou vůní, která připomíná toskánskou krajinu. Rozmarýn je lepší vysadit ze sazenic.

lemon grass

Lemongrass (Cymbopogon stratus)

Lemongras má využití hlavně v exotické kuchyni – používá se do polévek, čajů a jiných pokrmů. Této citronově vonící bylině se bude dařit na přímém slunečním záření nebo v polostínu. Na zahradě ji můžeme nechat přes zimu, kdy listy sice zmrznou, ale na jaře opět vyrostou. Lepší je ale zasadit ji do nádoby a tu pak v zimě přenést do domu. Pro dosažení lepších výsledků je vhodné rostlinu ořezávat.

Parsley

Petrželka (petroselinum crispum)

Petrželka dodá šmrnc spoustě druhům jídla. Ačkoli ji považujeme za letní bylinku, není problém ji sklízet celoročně – spousta zahradníků ji pěstuje v truhlících na okenním parapetu. Je ale vhodné dát petrželku na místo, kde na ni přes odpoledne nebude pražit slunce – mohlo by ji totiž spálit. Petrželka je snadná na pěstování – je možné ji pěstovat v truhlíku i na zahradě.

French tarragon

Estragon (artemisia dracunculus „sativa“)

Estragon je základní bylinkou francouzské kuchyně. Francouzský estragon – čili artemisia dracunculus „sativa“ – je ceněný pro svou chuť i vůni podobnou anýzu či lékořici. Francouzský estragon je ze všech druhů nejsložitější na pěstování – má rád odpolední stín. Zahrádkáři, kteří nemají vhodné podmínky si vybírají ruský či mexický estragon, které nejsou tak náchylné na klima, ale jejich chuť už není tak skvělá jako u toho francouzského. Je vhodné pěstovat ho ze sazenic.

ZDROJ: Houzz.com

O Jana Hlavacova

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*