kukurice
Pěstování rostlin,  Vaření

Kukuřice

[dropcap]J[/dropcap]edná se o robustní jednoletou rostlinu, dorůstající nejčastěji do výšky 1-3 m. Někdy zvláště v suchých podmínkách může být i nižší, např. jen 0,5 m, jsou ale známy rostliny i šestimetrové.  Produktem jsou kukuřičné klasy, někdy nazývané palice, z nichž se využívá zrno. Klas je uzavřen v listech. Využití nachází v potravinovém průmyslu a spotřebovává se jako krmivo pro hospodářská zvířata.

kukurice

Vše o kukuřici

Kukuřice patři do skupiny krmných obilnin a představuje absolutně dominantní plodinu.

Kukuřice je jako mnohé další tropické rostliny plodina s fotosyntézou. Díky tomu je  kukuřice schopná za dostatečného osvětlení velmi rychle růst. Není rovněž příliš náročná na vodu

Kukuřice  původně  pochází z horských oblastí Peru, kde ji domorodé obyvatelstvo vyšlechtilo  až do dnešní podoby. Pro svoji výživnost a široké spektrum využití se tato plodina rozšířila do celého světa, a také u nás je její pěstování poměrně hojné.
Podle kvality zrna a tedy využití se dělí na 5 základních typů. Některé jsou určeny pro přímou spotřebu a výrobu mouky, jiné slouží jako potrava pro dobytek, jako základní surovina pro výrobu škrobu, nebo lisování oleje.

Kukuřici zvanou pop-corn  není třeba představovat, protože její popularita je stále roste. Tzv. sladká kukuřice je tím typem, jehož vařené klasy se běžně konzumují jako příloha k jídlu nebo samotné a jejíž zrna používáme pro přípravu jídel.

Příprava  a  zpracování  kukuřice  v kuchyni.

Kukuřici   můžeme  upravovat  mnoha způsoby. Mladé šťavnaté klasy se dají jíst syrové, buď samotné  nebo v zeleninovém salátu, mají velmi příjemnou, nasládlou chuť. Tradičně se ale také přidávají do pokrmů např. asijské a mexické kuchyně, můžeme  je lehce osmažené vmíchat např. do rýže nebo těstovin, popř. je sterilizovat v octě, podobně, jako okurky. Zralé, ale ještě neztvrdlé  palice sladké kukuřice, které lze koupit jak čerstvé, tak zmražené, jsou výtečnou přílohou k jídlům. Dají se povařit v solené vodě, upravit na páře, péct, nebo grilovat. Samotná zrna můžeme připravit stejným způsobem. Běžně je koupíme i mražená, nebo sterilovaná, hodí se do pokrmů z rýže a těstovin, do polévek, salátů, nebo opět jako příloha k  masitým pokrmům.
 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.