vodní meloun
Pěstování rostlin,  Vaření

Meloun vodní

[dropcap]K[/dropcap]teré ovoce si vybavíte v souvislosti s létem? Co takhle šťavnatý a slaďoučký meloun, který se doslova rozplývá na jazyku? Ani my si melounu horké letní dny nedokážeme představit, nicméně nejde o ovoce, ale o zeleninu patřící do čeledi tykvovitých. Název získal z řečtiny a v překladu znamená něco jako „velké jablko“.

Matka příroda si meloun oblíbila a vytvořila spoustu nejrůznějších druhů. Ty se liší chutí i tvarem. Na pomyslném žebříčku popularity najdete meloun vodní s typickým zeleným „tygrováním“ na povrchu a načervenalou vodnatou dužinou uvnitř. Barva povrchu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě.

Meloun vodní dosahuje váhy kolem 15 kg, ale ideální váha pro konzumaci (tedy „dokonale zralý meloun“) je cca 2 kg. Výjimkou však nejsou případy melounů vážících kolem 100 kg. Rekordman vážil dokonce 122 kg.

vodní meloun

Pěstování

Historie melounu se začala psát již před čtyřmi tisíci lety. Právě tehdy se na území někdejší Persie začalo s výsadbou prvních melounových semínek. Těžko říct, zda Peršané tušili, jaký bude mít plodina úspěch a že se v budoucnu rozšíří do celého světa. Ale stalo se a meloun se vydal na cestu do Asie, pokračoval do Itálie a nakonec skončil na talíři středoevropanů.

Melouny se velmi rychle zařadily do jídelníčku a zaujaly plnohodnotné místo mezi zažitými plodinami. Dostaly se také do hledáčku umělců, kteří melouny často zpodobňovali. Nevěříte? Spoustu prastarých uměleckých děl s melouny najdete na Apeninském poloostrově či na kresbách v Pompejích.

V současnosti se do České republiky dováží melouny z jižně položených států, ale v některých vinařských oblastech na Moravě si pěstujeme i vlastní odrůdy.

[box type=“note“ ]

Meloun je miláčkem kulinářů!

Meloun je natolik oblíbený a univerzální, že ho najdete takřka v každé světové kuchyni. Že se konzumuje syrový jako příloha, vás zřejmě nepřekvapí. Ale vyrábí se z něj také zmrzlina, saláty, džemy, polévky a v neposlední řadě také alkoholické nápoje. A neměli bychom zapomínat na meloun jako dekoraci na slavnostních tabulích. Inspirujte se:

[/box]

Recept na bowle s melounem

Co budete potřebovat: cca 1,5 až 2 kg melounu, 1 až 1,5 l vychlazeného bílého vína, 0,5 – 1 dl bílého rumu, 0,5 l sodovky, vymačkaná šťáva ze dvou citrónů, 200 g cukru krupice nebo vanilkového cukru.

Postup přípravy: Vykrojte z melounu dužinu a nahrubo nasekejte. Vložte ji do nádoby, zasypte cukrem, zalijte rumem a citronovou šťávou. Mix nechejte odležet v lednici a to po dobu nejméně dvou hodin (ideálně déle). Poté vše zalijte vínem a sodou. Voilá, máte hotovo!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.