Domů / Bydlení / Moderní trouby vás nadchnou svými perfektními funkcemi

Moderní trouby vás nadchnou svými perfektními funkcemi

Každá hospodyňka touží po dokonalém vaření, ale to se stane, když jde ruku v ruce její um společně s moderní technologií. Jistě, lze uvařit i tradiční česká jídla v klasické troubě, ale novodobější pokrmy vyžadují poněkud sofistikovanější provedení. Některé gurmánské speciality jsou nejen náročnější na přípravu, ale také na upečení.

Regulovatelný horký vzduch je tak potřeba seštelovat, aby se jídlo nevysušilo nebo nepřipálilo. Luxusní možnosti tak nabízí pára. Nicméně faktem zůstává, zda ryze parní trouba bude tou nejideálnější. Někomu tak bude pečící funkce chybět natolik, že se i s touto trendy variantou nemusí spokojit.

Forma přirovnávaná ke konvektomatu

Uspokojivé řešení přinesly převážně trouby kombinované, jakožto modely podobné konvektomatům. Kromě páry je zde varianta horkého vzduchu, taktéž grilu. Dílčí funkce se tak dají skvěle propojit, takže ve výsledku můžete mít puštěnou funkci horkého vzduchu i grilu současně. Díky těmto postupům vznikají při stolování luxusní masitá i rybí jídla. Bezpečně a šetrně se upraví nejprve na pozici páry, poté se dopeče kůrčička pomocí horkého vzduchu s grilem.

Vlhčí pára je ideální záležitostí na tvoření pečiva

Chcete si upéct vlastní pečivo? V dnešní době ho preferuje, čím dál více lidí. Je to rychlé, jednoduché a levné. V případě situace s koronavirem také daleko bezpečnější, než stát někde v obchodech frontu a prodírat se uličkami, natož pak najít droždí. Udělejte si domu zásoby mouky a droždí a vždy něco vytvoříte. Pečivo, které se peče při nastavení horkého vzduchu, je navíc nádherně vláčné. Když ho ten den nesníte, zůstane nádherně měkké i další den. Výsledkem je vláčné pečivo, které nemá obdoby! Některé trouby parní režim sice nemají, ale vlastní jakousi suplovanou funkci přídavné páry. Na páře tak uděláte jídlo, které se hodně přibližuje dietnímu. Dá se totiž udělat bez tuku, ale hravě tu zvládnete nechat vykynout i těsto. V podstatě slouží také jako mikrovlnná trouba, která je mnohem škodlivější na ohřev. Troubu si můžete nastavit taktéž na ohřívání „hotovek“.

Variabilní pokrmy pro začátečníky i pokročilé

Dnešní trouby jsou spolehlivé a ovládat je navíc i hračka. Zde je vidět, že jednotlivé spotřebiče šly s dobou a nejnovější trouby jsou tak výsledkem mnohaletých zkušeností. Inovativní technologie umožňují uživateli snadné vaření, ale také manipulaci a údržbu. Trendem jsou tzv. katalytické panely s mikroporézním povrchem, který brání usazování nečistot. A co je ještě zajímavé, je fakt, že trouba lze nastavit až na teplotu 500 stupňů Celsia, kdy se usazeniny v troubě přemění na titěrný popel. Tomuto procesu se odborně nazývá pyrolýza.

Ke komfortnímu používání slouží tlumicí mechanismus dvířek, který se otevírá a zavírá pozvolna a bezpečně. O dvířka se zřejmě jen tak nespálíte, jak tomu občas bývá u běžných trub. Zde je totiž skleněná výplň ve více vrstvách. Trouby tak mohou být připojené k nejrůznějším systémům, jenž se ovládají na dálku. Součástí je kolikrát i kamera, která vám aktuálně ukazuje přípravu pokrmu. Užívat si tak můžete až sedm pečících úrovní.

A jakou vybrat pečící nádobu do trouby?

U těch zažíváme velký „comeback“. Hlavní úlohou je samozřejmě fakt, aby se jídlo peklo rovnoměrně a nepřipékalo se, takže se lidé dost často vrací k nádobám z litiny, keramiky, skla či smaltované oceli. Moderní varné nádobí se v praxi až tak nepoužívají, jelikož tento účel stoprocentně nesplňovaly. Je tak na vás, jestli se přikloníte k retro vzhledu či moderně. Nějaké nádobí vám prostě barevné variace slíbit nemůže, ale za to v nich pokrm upečete jedna báseň.

 

O Petr Pokorny