Domů / Interiér / Nepodceňujte ergonomii v kuchyni!

Nepodceňujte ergonomii v kuchyni!

Má-li být příprava jídla radost, musí kuchyň odpovídat alespoň základním ergonomickým pravidlům. Kvalitní kuchyň je zkrátka základ a my vám prozradíme, jak ji zařídit tak, aby byla bezpečná a pohodlná.

Ergonomie bývá podceňována, nicméně v případě kuchyně je opravdu na místě. A to především s ohledem na rutinní činnosti, které děláte i několikrát denně. Alfou a omegou je vhodně zvolená sestava s rozměry, které vyhovují vašim specifickým požadavkům.

shutterstock_44440345

Buďme však trochu konkrétnější. Co v praxi znamená „mít ergonomickou kuchyň“?

Předměty, které používáte nejčastěji, umístěte do zásuvek pod pracovní desku a do polic na úrovni, kde dosáhnete, aniž byste se museli natahovat nebo ohýbat.

Kuchyňská sestava musí nabízet dostatek prostoru, ale zároveň nezapomeňte na to, že potřebujte i průchozí prostor kolem linky. Minimální prostor mezi sestavou a stěnu je cca 90 cm a to samé platí i mezi pracovním ostrůvkem naproti lince. V případě dvoustranné sestavy (tvar U a G) pak minimálně 120 cm.

Rozdělení kuchyně na zóny

V kuchyní musí být pořádek, čehož dosáhnete tak, že ji rozdělíte na několik zón dle způsobu využití. Jedná se tyto zóny:

  • úložné
  • mycí
  • přípravné
  • varné

Každá zóna má své místo v závislosti na tom, jakým způsobem a kdy ji používáme. Samozřejmě je důležité zohlednit i vstupní parametry prostoru. Především v panelákových kuchyních není místa nazbyt.

Nejvíce místa zabírají kuchyňské potřeby a potraviny (úložná zóna). V mycí zóně se nachází dřez, místo pro třídění odpadu a v neposlední řadě čistící prostředky. Je praktické mít vše pěkně po ruce.

Přípravná zóna čítá pracovní plochu, jejíž optimální umístění je mezi dřezem a varnou deskou. Nezapomeňte na dostatek místa na krájení, míchání a další činnosti. Samozřejmostí by měla být také odkladní plocha pro dočasné umístění náčiní, které právě používáte.

A konečně varná zóna, ve které se nachází sporák nebo varná deska. Nad nimi pak digestoř (volně stojící nebo vestavná).

Jak to máte v kuchyni vy? Doporučte čtenářům další praktické tipy, díky kterým se ergonomická úroveň zvýší!

O Adams

Jeden komentář

  1. Markéta Burgetová

    Dobrý den,chtěla bych udělat nové dvířka na kuchyňskou linku,bylo by to možné?Děkuji,Burgetová Praha 4

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*