Vaření

Dietní kapustová polévka

Chcete si udržet štíhlou linii, případně nějaké to kilo zhubnout? Pak budete muset obměnit jídelníček a zařadit do něj dietní pokrmy. Obavy však nejsou na místě – to, že po jídlu nepřiberete, ještě neznamená, že si na něm nepochutnáte. Jinými slovy – i dietní pokrmy mohou být chutné a perfektním příkladem budiž dietní kapustová polévka. Kapusta neboli brukev spadá do dvouleté košťálové zeleniny a první zmínky o ní pochází již ze starého Egypta. Další „rozmach“ zažila koncem středověku, kdy již vědělo o jejích blahodárných účincích na lidské zdraví. Vraťme se však k naší polévce. Co budete potřebovat k přípravě a jak postupovat při vaření?

shutterstock_153009479

Připravte si následující ingredience

  • 100 g kapusty
  • 10 g rostlinného oleje
  • 10 g hladké mouky
  • 20 g cibule
  • 15 g rýže
  • 1 lžička vegety
  • sůl
  • libeček
  • pepř mletý
  • 0,6 l vody

Postup přípravy

Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit na oleji. Zasypte ji moukou, osmahněte a na závěr zalijte vodou a rozšlehejte. Vařte po dobu cca 5 minut.

Přeberte rýži a propláchněte ji studenou i teplou vodou. Poté vsypte do polévky a opět nechte po dobu cca 5 minut vařit. Na závěr přidejte kapustu (kterou předtím nakrájíte na čtverečky), rozetřený česnek, pepř a sůl. Polévku vařte dalších 10 minut a ve finále dochuťte vegetou (případně i paprikovou – dodá polévce správný „šmak“). Ozdobte usekaným libečkem a můžete podávat.

Tip na další způsoby přípravy kapusty

Pokud vám kapusta zachutná natolik, že se ji rozhodnete zařadit do svého pravidelného jídelníčku i v jiných formách než v polévce, můžete ji také smažit, pařit, dusit, zapékat apod. Kapusta je vynikající ve studených salátech, ale vždy ji před konzumací povařte ve vroucí vodě!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.