Francouzské palačinky
[dropcap]K[/dropcap]lasická francouzská kuchyně, to nejsou jen delikatesy v podobě šneků či rybí pochoutky. Francouzi mají rádi také omelety a palačinky. Dnes vám představíme recept na pravé francouzské palačinky (Reccette de pâte á crêpes), po kterých se budete olizovat ještě několik dní. Připravují se na profesionálním francouzském palačinkovači (obvykle má průměr 35 cm) a bez tuku. Proces přípravy vás překvapí svou jednoduchostí a časovou nenáročností. Ingredience pravděpodobně najdete v ledničce a ve spíži.
Budete potřebovat tyto ingredience:
[starlist]
- 250g mouky
- 50g másla
- 4 vajíčka
- 1/2 litru mléka 1 polévková lžíce cukru
- 1 čajová lžička soli
- máslo na smažení
[/starlist]
Postup přípravy:
Do připravení mísy smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl. Směs promíchejte a dále do ni přidejte cca 50g rozpuštěného másla. Opět důkladně promíchejte a nechte po dobu 15 – 30 minut odležet.
Připravte si pánvičku (ideálně s větším průměrem), dejte na ni trochu másla a rozehřejte. Odleželé těsto nalijte tak, aby byla vrstva co nejtenčí. Těsto otáčejte po minutě a to až do doby, než bude hotové. Dle chuti vyšperkujte ovocem, marmeládou, tvarohem, čokoládou nebo třeba sýrem a šunkou. Zkrátka tím, na co máte zrovna chuť. Francouzští gurmáni to dělají zrovna tak. Přejeme vám dobrou chuť!