Moučníky,  Vaření

Jednoduchý domácí medovník

Výborný domácí medovník je opravdu jednoduchý, takže ho zvládne zajisté každý.

Medovník je druh dortu medově-karamelové chuti. Sestává z tenkých medovníkových plátů, které jsou spojené hustým krémem. Před konzumací se dort nechává nejméně jeden den odležet. Těsto se sladí medem. Tento druh medového pečiva má staletý slovanský původ. V České republice si pro název „Medovník“ nechala zaregistrovat ochrannou známku pražská firma, která tento výrobek dodává do kaváren, cukráren a restaurací. Firma drží svoji recepturu na dort v tajnosti, mezi lidmi však koluje značné množství různých receptů na medovník.

Tento medovník se skládá z medového korpusu a krému ze salka. Den dopředu si uvaříme salko, tedy slazené kondenzované mléko, a to tak, že ho jednu hodinu vaříme ve vodě. Plechovka musí být ponořená po celou dobu, takže je třeba občas dolít vodu. Po uvaření plechovku přendáme do studené vody a poté necháme při pokojové teplotě zcela vychládnout. Plechovku neotevíráme dříve, dokud nevychladne, mohla by totiž vybouchnout, kvůli zvýšenému tlaku v plechovce. Korpus si připravíme tak, že dáme do mísy máslo, med, cukr, mléko, vejce a jedlou sodu, poté necháme rozpustit ve vodní lázni a asi pět minut šleháme. Odebereme z vodní lázně a přimícháváme vařečkou mouku, poté vypracujeme hladké tuhé těsto, které si rozdělíme na tři části, nebo i více, záleží na vás, kolik chcete pater. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem, ten buď ořízneme přesně na dno plechu, nebo si na něm tužkou vyznačíme okraje dna. Na papíru si vyválíme těsto přesně do velikosti plechu. Případně jinou velikost, jde o to, aby byly všechny pláty stejně velké. Těsto, které nepoužíváme, přikryjeme fólií, aby neoschlo. Vyválený plát pečeme pouze pár minut, je tenký, takže je hned hotový. Jakmile bude trochu zlatavý, vyndáme ho z trouby a potřeme nebo pokapeme likérem, případně rumem. Těsto bude nejprve poměrně tvrdé, ale jak se nechá uležet, krásně změkne. Až budou všechny pláty upečené a vychladlé, připravíme si krém. Ten je jednoduchý – vyšleháme spolu uvařené salko se změklým máslem. Krém si rozdělíme na dva díly (nebo více, pokud chcete více vrstev). Teď už jen skládáme na sebe vrstvy korpusu a krému. Poslední plát potřeme likérem a posypeme mletými ořechy nebo drobečky korpusu. Medovník necháme uležet alespoň do druhého dne, nakrájíme a podáváme.

x_MG_6459

Čas: 40 minut        Množství: 1 plech Náročnost: střední

Potřebujeme:

Korpus

  • 100g másla
  • 5 lžic medu
  • 100g cukru krystal
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 450g hladké mouky
  • karamelový likér

Krém

  • 1 plechovka salka
  • 250g másla

Postup:

  1. Den předem si uvaříme salko – necháme ho ponořené ve vroucí vodě asi hodinu. Poté dáme do studené vody, neotvíráme, dokud zcela nevychladne.
  2. Máslo, med, cukr, mléko, vejce a jedlou sodu smícháme dohromady a na vodní lázni asi 5 minut šleháme.
  3. Odebereme z vodní lázně a vařečkou postupně přidáváme mouku, vypracujeme těsto.
  4. Těsto si rozdělíme na 3 části, 2 přikryjeme fólií, aby neoschly, a ze třetího vyválíme plát.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 5 minut, dokud těsto nezezlátne.
  6. Těsto vyndáme z trouby a potřeme karamelovým likérem, dáme do lednice vychladnout.
  7. S dalšími 2 těsty postupujeme stejně.
  8. Uvařené salko vyšleháme se změklým máslem do krému.
  9. První plát potřeme polovinou krému, přiložíme druhý plát a postup opakujeme.
  10. Nakonec přikryjeme posledním plátem, ten potřeme likérem a posypeme nasekanými ořechy.

Medovník necháme odležet alespoň do druhého dne, poté můžeme podávat.

x_MG_6442

x_MG_6443

x_MG_6444

x_MG_6445

x_MG_6446

x_MG_6449

x_MG_6450

x_MG_6453

x_MG_6454

x_MG_6468

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.