Domů / Bydlení / Jak formálně prostřít? Znáte etiketu?

Jak formálně prostřít? Znáte etiketu?

Umět formálně prostřít je ve skutečnosti jednoduché, jakmile pochopíte několik základů. Dopřejte svým hostům krásně prostřený stůl. A zvláště na Silvestra je k tomu spoustu důvodů. Chceme přece, aby náš příští rok byl krásný? Tak si ho udělejme hezký i poslední den v roce.

Pokud jde o dekorace, je jen málo věcí, které zapůsobí tak, jako formální jídelní stůl. Čím lépe bude prostřen, tím více se lidé těší na jídlo. Ukažte svým hostům, že prostírání je základ správného stolování. S etiketou je trochu složitější, ale zase si nelámejte hlavu nad detaily, které možná vaše rodina ani nepozná.

Zda jim dáte vidličku na dezert nebo jen lžíci, vám zcela jistě odpustí. Nesedí přece jen v několika hvězdičkovém hotelu, ale u vás doma a snaha se cení!

Odrazují vás pravidla stolování? Nebojte se toho.

Přestože se příprava formálního jídelního stolu může zdát komplikovaná, ve reálu to není tak těžké. Naučit se, jak to udělat, je dovednost, kterou by měla znát každá hostitelka. Struktura správného prostírání není žádným složitým matematickým vzorcem. Přesto je v něm určitá logika, která začíná již se servírováním předkrmu.

K prvnímu jídlu se používá příbor na vnější straně vlevo a vpravo, poté se propracujete směrem blíže k talíři. Vidličky jsou umístěny vlevo od talíře, nože a lžíce vpravo. Nad vidličkami nalevo od prostírání jsou talíře s pečivem.

Pomoci by vám mohlo i toto schéma:

Položte prostírání na stůl.

Talíř položte doprostřed prostírání.

Položte ubrousek nalevo od talíře.

Umístěte vidličku na ubrousek.

Napravo od talíře umístěte nůž nejblíže k talíři tak, aby čepel směřovala dovnitř. Umístěte lžíci napravo od nože. Dna nádobí a talíř by měly být v rovině.

Umístěte sklenici na vodu mírně nad talíř, mezi talíř a nádobí, přibližně tam, kde by na ciferníku hodin bylo 13 hodin.

Jak prostřít na Silvestra?

Pokud pořádáte elegantní večeři, možná budete chtít vědět, jak prostřít stůl třeba pro tříchodové jídlo. Největším rozdílem mezi neformálním a formálním stolem je použití nádobí a příborů. Talíře by vás měly prezentovat tím nejlepším způsobem. Vše by mělo být čisté a naleštěné. Když někdo najde nějakou ulpívající nečistotu je to větší ostuda, než vlas v jídle. Pro formálnější vzhled volte kulaté tvary.

Formální prostírání obsahuje mnoho kusů: ubrus, jídelní talíře, polévkové mísy, salátové talíře, chlebové talíře, ubrousky, vidličky na salát, jídelní vidličky, nože, polévkové lžíce, nože na máslo, dezertní lžičky, sklenice na vodu, sklenice na červené víno a sklenice na bílé víno.

Ačkoli to může znít sebevíc odstrašujícím způsobem, pokud víte, jak prostřít neformální stůl – je to velmi snadný skok k tomu, abyste věděli, jak prostírat stůl s elegancí a grácií.

Postup pro formální úpravu jídelního stolu

Položte na stůl vyžehlený ubrus a prostírání.

Do středu prostírání umístěte misku na polévku.

Umístěte talíř na chleba vlevo nahoru od misky na polévku (mezi 22. a 23. hodinou pomyslného ciferníku).

Položte ubrousek nalevo od prostírání.

Nalevo od prostírání umístěte vidličku na salát zvenčí a vidličku na večeři dovnitř. Vidličky můžete položit na ubrousek nebo kvůli prostoru, klidně přímo na ubrus mezi ubrousek a prostírání.

Napravo od prostírání umístěte nůž (čepel směřuje dovnitř k nabíječce) a poté polévkovou lžíci.

Přímo nad prostírání umístěte dezertní lžičku (čajovou lžičku) s rukojetí směřující doprava.

Přímo nad nůž umístěte sklenici s vodou.

Napravo od sklenice na vodu umístěte sklenici na bílé víno. Sklenice na červené víno mírně vpravo a jakoby nad sklenici na bílé víno. Vzhledem k tomu, že lidé během večeře tradičně pijí více vody než vína, je voda držena blíže ke strávníkovi.

Když používáte pro každého hosta samostatnou slánku a pepřenku, umístěte je nad dezertní lžičku. V opačném případě je umístěte blízko středu stolu nebo pokud používáte dlouhý obdélníkový stůl, dejte je doprostřed každého konce stolu.

Jestliže používáte zasedací pořádek s kartičkou, umístěte ji nad dezertní lžičku.

Po snědení polévky a vyprázdnění misek, zaujme místo polévkové mísy talíř na salát. Tak postupujete dále až do finále. Je to tak pochopitelné?

O Petr Pokorny