Jak na zavařování ovoce, zeleniny a masa?

0
59

Léto se nese v duchu grilování, koupání, relaxace na zahrádce… ale také zavařování a právě na to se budeme soustředit v dnešním článku. Zavařovat lze ovoce, houby, zelenina, ale také maso a hotová jídla.

shutterstock_217498792

Co je to zavařování?

Zavařování je osvědčený postup konzervace, tedy uchování potravin tak, aby zůstaly chutné a sterilované po dobu minimálně jednoho roku. V praxi však zavařeniny vydrží i mnohem déle, nicméně musíme počítat s tím, že nemusí být tak chutné a v pořádku.

K zavařování se nejčastěji používají sklenice se šroubovacím uzávěrem a zavařovačky s obloučkovým uzávěrem a gumovým těsněním. Pro zavařování ovoce a zeleniny jsou určena víčka omnia s bílou či šedou gumičkou. Maso se při vyšších teplotách zavařuje do sklenic s víčky s červenou gumičkou.

Proces sterilování probíhá v elektrickém zahradním hrnci, ale vystačíte si i s mikrovlnnou troubou nebo starým prádelním hrncem opatřeném podložkou. Postup zavařování je následující:

  • na podložku narovnejte naplněné a zavíčkované sklenice
  • hrnec naplňte tak, aby byly sklenice zcela pod vodou
  • zelenina a ovoce se zavařuje na 80 až 85 °C po dobu cca 25 minut
  • maso se zavařuje při teplotě 100°C (podle toho, jestli bylo předtím tepelně upraveno)

Druhy nálevů

Zeleninu a houby můžete zavařovat v pikantních, velmi ostrých, sladko-kyselých a kyselých nálevech. Tradičními ingrediencemi, které se přidávají k zelenině, patří česnek, kopr, křen, cibule, chilli papričky, feferonky a další. Nálev můžete dochutit kořením – například hořčičným semínkem, novým kořením, tymiánem, koriandrem, hřebíčkem, jalovcem a dalšími druhy. V zeleninovém nálevu nesmí chybět ocet, případně kyselina citronová, sůl, cukr nebo umělá sladidla. K mání jsou i hotové přípravky (např. Nova a Deko).

Ovoce se nejčastěji zavařuje s kyselinou citronovou, cukrem (alternativou budiž umělá sladidla) a kořením. K vybraným druhům se přidávají i destiláty. Co se týče koření, krok vedle neuděláte se skořicí, badyánem a hřebíčkem. S cukrem to nepřežeňte a berte ohled na druh a zralost zavařovaného ovoce.

Tak ať se vám to podaří!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno