Moučníky,  Vaření

Krémové sušenky s čokoládou

Jednoduché a přitom tak dobré. Tyto sušenky hned zmizí z talíře.

Hledala jsem recept na zdravé, jednoduché a zároveň dobré sušenky. Několik receptů vypadalo opravdu dobře, ale když jsem je vyzkoušela já, už tak dobře nevypadaly. Pak jsem našla tento recept, stačí pouze pár surovin, je rychlý a jednoduchý, žádné vejce ani máslo, takže je vhodný i pro vegany. Žádná mouka a skoro ani cukr, takže je vhodný i při redukční dietě. Tak jsem ho vyzkoušela. Těsto se vytvořilo dobře, až jsem se divila, že už to jsou opravdu všechny suroviny. Ale to důležité – sušenky chutnaly skvěle a vypadaly dokonce lépe než v původním receptu, tam se jim totiž trochu roztekly a rozplácly, ale mně krásně držely tvar. Sušenky jsou krásně vláčné a kousky čokolády jim dodávají skvělou chuť. Jsou suché, nedrobí se, takže jsou vhodné i na cesty.

A recept? Nejprve si předehřejeme troubu na 160°C a připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Ovesnou mouku si připravíme tak, že rozemeleme ovesné vločky v mixéru nebo mlýnku. K ovesné mouce přidáme špetku soli, trochu prášku na pečení, čokoládové kousky (nejlepší jsou takové ty bobečky, kterým se říká chocolate chips) a nakonec cukr nebo jeho zdravější verzi – stévii či jiné alternativní sladidlo. V druhé míse si smícháme tekuté suroviny – krémový sýr, trošku vanilkového aroma a oleje. Krémový sýr používáme neochucený, můžete použít například žervé či lučinu nebo i třeba mascarpone. Lze použít i tvaroh. Sýr rozmícháme a postupně vmícháme suchou směs. Propracujeme těsto, které by mělo být tuhé, husté a trochu lepkavé. Z těsta tvoříme malé kuličky, které dáme na plech, mělo by jich být asi 16. Plech dáme do trouby a pečeme asi 10 minut. Kuličky se trochu nafouknou, jednu kuličku můžete propíchnout, abyste si ověřili, jestli už jsou upečené. Když plech vyndáte, nesahejte na kuličky hned, aby se nesplaskly. Po vychladnutí můžete ihned jíst.

x_MG_6426

Čas: 20 minut        Množství: 16 sušenek            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 70g ovesných vloček
  • 1 špetka soli
  • ½ čajové lžičky prášku na pečení
  • 4 lžíce čokoládových kousků
  • 2 lžíce cukru nebo stévie
  • 3 lžíce krémového sýru (lučina nebo žervé)
  • ½ čajové lžičky vanilkového aroma
  • 1 lžíce oleje

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 160°C
  2. Ovesné vločky rozemeleme na mouku.
  3. Přidáme sůl, prášek na pečení, čokoládu a cukr.
  4. V druhé míse smícháme sýr, aroma a olej.
  5. K sýru postupně přidáváme suchou směs a propracujeme těsto.
  6. Tvoříme kuličky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut, vyndáme a necháme vychladnout.

Sušenky můžeme jíst ihned po vychladnutí, ideální ke kávě.

x_MG_6419 x_MG_6420 x_MG_6422 x_MG_6428

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.