Moučníky,  Vaření

Dort Pavlova

Lehký svěží dortík je ideálním dezertem za horkých letních dnů.

Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové, která v roce 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. O původ tohoto dortu se oba státy přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Dort poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela. Šéfkuchař se inspiroval její baletní sukní. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako balerínina sukně, ozdobil kuchař dort kiwi.

Dort se připravuje z ušlehaných bílků, ke kterým se přidá cukr, ocet, kukuřičný škrob a často i vanilková esence. Krém se peče pomalu, podobně jako pusinky. Pečením získá pavlova křupavý povrch ale měkký a vlhký vnitřek. To je způsobeno přidáním kukuřičného škrobu do krému. Upečený krém se ozdobí šlehačkou a čerstvým ovocem, nejčastěji kiwi a jahodami (oblíbené zejména na Novém Zélandu a v Austrálii), nebo také maracujou, broskvemi či malinami.

A teď už samotný recept. Nejprve si připravíme plech s pečícím papírem, na ten si můžeme tužkou načrtnout velký kruh, podle kterého pak vytvarujeme těsto. Dále si vyšleháme bílky a postupně přidáváme cukr, vanilkové aroma, škrob a citrónovou šťávu. Vyšlehaný sníh rozetřeme na plech do tvaru kruhu, tak aby na krajích byla větší vrstva než ve středu, jinak by se stalo, že by nám po upečení vznikl ve středu kopeček. Pečeme, nebo spíše sušíme asi hodinu. Mezitím si vyšleháme studenou smetanu na šlehačku. Až bude sněhový korpus upečený a vychladlý, potřeme ho rovnoměrně šlehačkou a dozdobíme ovocem dle chuti, ideální jsou jahody, maliny či kiwi. Nakonec dáme vychladit do lednice a můžeme podávat.

x_MG_5127

Čas: 80 minut        Množství: 8 porcí            Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • 4 bílky
  • 1 a ¼ hrnku cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 250ml smetany ke šlehání
  • ovoce na dozdobení

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 150°C. Připravíme si plech s pečícím papírem.
  2. Ve velké míse vyšleháme bílky. Za stálého šlehání přidáváme po lžících cukr.
  3. Nakonec přidáme vanilkové aroma, škrob a citrónovou šťávu.
  4. Sníh rozetřeme na plech do tvaru kruhu, tak aby ve středu byla menší vrstva než na krajích.
  5. Pečeme 1 hodinu, poté necháme vychladnout.
  6. V malé míse si vyšleháme smetanu.
  7. Vychladlý sněhový korpus přesuneme na tác, potřeme rovnoměrně šlehačkou a dozdobíme ovocem, například jahodami.

Dezert necháme vychladit v ledničce, poté můžeme podávat.

x_MG_5114 x_MG_5115 x_MG_5117

x_MG_5121

x_MG_5124

x_MG_5135

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.