Moučníky,  Vaření

Lahodný cheesecake s mascarpone

Smetanový sýr mascarpone dodá dezertu cheesecake neodolatelnou chuť a cheesecake zmizí z vašeho talíře mrknutím oka.

Cheesecake znamená v překladu sýrový dort, ale nenechte se zmást, není ze sýru typu eidam, který si dáte se šunkou, ale ze smetanových sýrů, které jsou podobné tvarohu, ale mají skvělou smetanovou chuť. Někdo dělá cheesecake z tvarohu, ale to podle mě není ono, chybí totiž ta smetanová chuť. Mezi nejznámější smetanové sýry patří žervé a mascarpone, dále také v Americe velmi oblíbený sýr Philadelphia, který je však u nás hůře k sehnání. Cheesecake může být pečený i nepečený, spodní část tvoří obvykle tenká vrstva rozdrobených sušenek, takže není třeba péct. To nejdůležitější je však sýrová vrstva, zde záleží z čeho je připravená a jakou má konzistenci. Pro nepečený cheesecake je zapotřebí připravit tuhou směs, u pečeného se zase často přidává vejce, díky kterému dezert při pečení ztuhne. Cheesecake je skvělý s ovocem, to buď můžeme přimíchat přímo do sýrové vrstvy, nebo jím pouze dozdobit talíř.

A teď už samotný recept. Nejprve je třeba připravit korpus, nebudeme se zatěžovat s přípravou nějakého těsta, korpus si jednoduše připravíme z ovesných vloček, sušenek, piškotů, zkrátka z čehokoliv, co můžeme rozmixovat na moučnou směs. Pokud jste například pekli nějaký dort a zůstaly vám ořezy, můžete je použít taky. Aby nám tato směs držela pohromadě, stačí přidat trochu medu či kukuřičného sirupu, který to slepí vše dohromady. Toto těsto pak natěsnáme do formy, buď jen na dno, nebo i na strany. Nyní přijde na řadu sýrová vrstva. Stačí jen smíchat smetanové sýry s vejcem a cukrem. Pro lepší chuť ještě můžeme přidat vanilkové aroma. Vznikne tekutá hmota podobná smetaně, kterou jednoduše nalijeme do formy a dáme péct. Teď to chce trochu štěstí a trpělivosti, dokud sýrová vrstva neztuhne. Výsledkem bude lahodný smetanový dezertík, který zmizí rychleji, než ho trvá upéct.

x_MG_4786

Čas: 50 minut         Množství: 4 porce            Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • směs ořechů, ovesných vloček a sušenek v libovolném poměru
  • 2 lžíce medu nebo kukuřičného sirupu
  • 130g mascarpone
  • 100g žervé
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového aroma

Postup:

  1. Připravíme si malou formu na dort. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  2. Ořechy, ovesné vločky, sušenky a další suché ingredience (například semínka, piškoty) si rozmixujeme na jemnou směs v množství, které zaplní celé dno formy.
  3. Ke směsi přidáme med nebo kukuřičný sirup, aby se vytvořila pevná hmota, které však nebude příliš lepkavá.
  4. Hmotu namačkáme na dno formy do cca půl centimetrové vrstvy, případně částečně i na stěny.
  5. Mascarpone krátce prošleháme s žervé, přidáme vejce a cukr a opět šleháme asi 5 minut. Nakonec přidáme vanilkové aroma.
  6. Směs přelijeme do formy a dáme péct po dobu asi 30 minut, dokud nebude sýrová hmota dostatečně tuhá.
  7. Po upečení necháme vychladnout a opatrně vyndáme z formy.

Podávat můžeme ihned, ideálně se šlehačkou a čerstvým ovocem.

x_MG_4775

x_MG_4776

x_MG_4777

x_MG_4787

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.