Vaření

Nejlepší bylinky na gril

Relaxace na zahradě je pro většinu Čechů neodmyslitelně spojena s grilováním. Na grilu lze připravit téměř cokoliv a na své si přijde opravdu každý – masožrouti i vegetariáni. Ale aby stál grilovaný pokrm opravdu za to, neměli bychom zapomínat na dochucení vhodně zvolenými bylinkami. Následující bylinky si můžete jednoduše vypěstovat svépomocí.

shutterstock_121360771

Tymián

Tymián je jako stvořený na grilované ryby – vložte dovnitř snítku s kouskem citronu a nebudete litovat! Tymián se stejně dobře hodí také k zelenině, například k cuketě a rajčatům. Neváhejte ho použít do nálevu před grilováním.

Rozmarýn

Tato bylina dokáže báječně ochutit snad všechny druhy masa. A nejen to – brání nadýmání a podporuje trávení. Mimo to, že tvoří dokonalou dvojku se skopovým, můžete rozmarýnem dochutit také drůbeží nebo pečeni. Přidejte ho do oleje na potírání i do nálevu. Ale nepřežeňte to – pokrm by byl nahořklý.

Smil

Smil neboli maggi propůjčí grilovaným pokrmům lehce nahořklou chuť a zaoblí celkový vjem. Nic nepokazíte, pokud ho přidáte do marinády, především v případě tučnějšího masa. Podobně jako rozmarýn podporuje trávení. Nezapomeňte, že se čerstvé lístky přidávají až těsně před dokončením. Smil je aromatická bylina, z níž se látky uvolňují velmi rychle.

Dobromysl

Dobromysl není nic jiného než oregáno. Jde o univerzální bylinu, kterou lze ochutit všechny pokrmy. Nemusíte jím šetřit a když na to přijde, vyzkoušejte ho v okurkovém nebo rajčatovém salátu.

Vavřín

Bobkový list je symbolem všech vítězů. A vaše osobní výhra spočívá v tom, že vavřín dodáte do marinády před grilováním. Bylina dokáže vyvolat chuť k jídlu, což ocení každý, kdo má problémy s přibíráním. Vavřín lze kombinovat s novým kořením, tymiánem a šalvějí. Přidáte-li ho k divočině, získá svěží příchuť. Oceníte ho také v nakládané zelenině.

A jaké jsou vaše oblíbené bylinky, které používáte při grilování? Neváhejte a zapojte se do diskuze!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.