dusena mrkev
Vaření

Jak se dělá dušená mrkev

Ingredience

[starlist]

  • 500 g čerstvé mrkve
  • 1/4 kostky másla
  • 1 velká cibule
  • hladká mouka
  • citrónová šťáva
  • hovězí vývar, stačí i kostka
  • cukr
  • pepř
  • sůl

[/starlist]
dusena mrkev

Postup

Nejprve si připravíme cibuli. Oloupeme ji, omyjeme a nakrájíme najemno. Budeme potřebovat hlubší pánev, ve které necháme rozpustit 1/4 kostky másla. Až bude máslo rozehřáté, přidáme cibulku. Osmažíme ji dozlatova a přidáme mrkvičku nastrouhanou na proužky, nebo nakrájenou na kolečka.

Mrkev nastrouhaná na nudličky, se rychleji dusí, ale nakrájená na kolečka, zase vypadá na talíři lépe. Záleží na každém z vás jak si ji tedy připravíte. Chviličku ještě společně orestujeme a podlijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen, nebo ubereme teplotu a necháme dusit.

Nezapomene trošku osolit a opepřit. Zatím máme trošku času, takže si připravíme mističku s vodou, ve které si pečlivě rozmícháme lžíci hladké mouky. Až bude mrkvička měkká, ale ne rozvařená, vlijeme do ní naši vodu s moukou a pečlivě rozmícháme. Ještě trošku prohřejeme, dochutíme solí a cukrem, můžeme přidat ještě kousek másla a zakápneme citrónovou šťávou. Můžeme podávat s rozpekem a masovými karbanátky, nebo jen jako součást přílohy k bramborám. Ani samotná není vůbec špatná.

Dobrou chuť.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *