Moučníky,  Vaření

Silvestr: sladká tečka na konci roku – dezerty

Proč si nepřipravit sladké Tiramisu nebo Pavlova košíčky? Tiramisu je velice snadné, zatímco Pavlova náročnější. Je to na vás, co si připravíte. Recept tu máte na obojí. Tiramisu i Pavlova jsou luxusního vzhledu a delikátní chuti. Osloví všechny bez rozdílu!

Tiramisu

Budete potřebovat:

  • 6 žloutků
  • ¾ šálku cukru
  • ⅔ šálku mléka
  • 1 ¼ šálku husté smetany
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vanička mascarpone při pokojové teplotě
  • ¼ šálku silné uvařené kávy při pokojové teplotě
  • 2 lžíce rumu
  • 2 balíčky cukrářských piškotů
  • 1 lžíce neslazeného kakaového prášku

Postup:

Ve středně velkém hrnci vyšlehejte žloutky a cukr, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte mléko a za stálého míchání vařte na středním plameni, dokud se směs nezredukuje na požadovanou konzistenci. Mírně povařte 1 minutu, stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Pevně uzavřete do dózy a dejte na 1 hodinu do lednice.

V misce ušlehejte smetanu s vanilkou, dokud se nevytvoří tuhé špičaté vrcholky. Do žloutkové směsi zašlehejte mascarpone do hladka. V jiné misce smíchejte kávu a rum. Cukrářské piškoty pokapejte kávovou směsí.

Polovinu piškotů vyskládejte na dno misky a natřete polovinou mascarpone směsi. Na to polovinu šlehačky, posyp kakaem. Následně zakryjte a nechte vychladit cca na 4 – 6 hodin. Pokud máte rádi více krému, klidně použijte dvě vaničky mascarpone.

Pavlova s ovocem

Sněhová pusinka:

  • 4 bílky pokojové teploty
  • ¾ šálku krystalového cukru
  • ¼ šálku moučkového cukru
  • 1 ½ lžičky kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • ½ lžičky bílého octa

Citronová náplň:

  • 3 citrony – oloupané a odšťavněné
  • šálku bílého cukru
  • 4 velké žloutky
  • 1 špetka mořské soli
  • 3 lžíce kokosového oleje pokojové teploty

Šlehačka:

  • 1 šálek husté smetany
  • 2 lžíce cukrářského cukru
  • 1 lžička pomerančové šťávy

Ovoce:

  • 1 grapefruit – oloupaný a příčně nakrájený na plátky
  • 1 pomeranč – oloupaný a příčně nakrájený na plátky
  • 1 zralé kaki – oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • ½ granátového jablka – zrnka

Postup:

Předehřejte troubu na 120 stupňů Celsia. Velký plech vyložte pečicím papírem. Obkreslete si malou misku na pergamenový papír pomocí ostré tužky. Vytvořte si jich několik.

Bílky vyšlehejte ve velké míse elektrickým šlehačem, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholky. Postupně přidávejte bílý cukr.

V malé misce ušlehejte moučkový cukr a kukuřičný škrob. Postupně zašlehejte do pusinky. Pokračujte ve šlehání pusinky, dokud se nevytvoří tuhé lesklé vrcholy. Vmíchejte šťávu z pomeranče a ocet.

Lžící nandejte pusinky do vyznačených kruhů. Je potřeba, aby uvnitř kolečka vznikl prostor pro náplň.

Pusinky pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou pevné a suché na dotek.

Mezitím si připravte citronovou náplň

Připravte si vodní lázeň. Jeden větší hrnec naplňte vodou a v něm ve skleněné míse ušlehejte citrónovou šťávu, citronovou kůru, cukr, žloutky a sůl. Umístěte misku nad vroucí vodu.

Vařte za stálého šlehání, dokud se nevytvoří pěna, jenž zhoustne (asi 10 minut). Vyjměte misku z vroucí vody. Postupně přišlehejte kokosový olej, dokud se nerozpustí a nezapracuje. Vše přeceďte přes jemné sítko a v misce dejte do lednice.

Vypněte troubu a nechte pusinky uvnitř, dokud nebudou úplně suché.

V misce smíchejte hustou smetanu, cukrářský cukr a pomerančovou šťávu. Šlehejte elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří měkké špičky.

Do středu vychladlých pusinek lžící umístíte citronovou pěnu. Na to šlehačku a pak už jen zbývá dozdobit plátky grapefruitu, pomeranče a semínky z granátového jablka. Lze ovšem cokoliv, třeba i jahody a ostružiny.

Přejeme vám, aby se Silvestr vydařil podle vašich představ. S grácií a elegancí! S těmito dezerty okouzlíte rodinu i blízké přátele.