Domů / Vaření / Moučníky / Šťavnaté mrkvové dorty – 3. díl

Šťavnaté mrkvové dorty – 3. díl

Chybí vám do sbírky i recept na mrkvový dort bez lepku? Dnes vám ho představíme! Je vynikající z hlediska použitého koření, které tu sehraje hlavní roli. Společně s pomerančovou marmeládou nahořklé chuti si neskutečně pochutnáte. Vyzkoušet můžete i další moderní dorty, kde naleznete novodobou quinou i mandlovou mouku. S chutí do toho, půl je hotovo…

Bezlepkový mrkvový dort

Složení:

  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g hnědého cukru
  • 33 g směsi mouky pro bezlepkové pečení
  • 5 g bezlepkového prášku do pečiva
  • 4 g mleté ​​skořice
  • 4 g mletého kmínu
  • 2 g mletého muškátového oříšku
  • 100 g mrkve
  • 1 vejce
  • 15 g hořké pomerančové marmelády
  • 10 g loupaných vlašských ořechů
  • 20 g vypeckovaných datlí
  • 30 g smetanového sýra
  • 15 g 33 % smetany
  • 10 g moučkového cukru

Postup:

Směs pro bezlepkové pečení se připravuje z 95 g rýžové mouky, 25 g kukuřičného škrobu a 15 g tapiokové mouky. Můžete si ji vyrobit sami nebo koupit již hotovou. Následně si připravte formu o průměru 14 -16 cm a nastavte troubu na 175 ° C. Formu, základnu a boky vymastěte máslem.

Vystřihněte kruh mastného papíru stejné velikosti jako základna formy, aby se těsto nepřichytilo na dno. Oloupejte, umyjte a nastrouhejte mrkev na jemném struhadle. Pak nasekejte vlašské ořechy na jemné kousky a také datle. Ovoce si nechte na později.

Ve velké misce spojte suché přísady – mandlovou mouku, hnědý cukr, moukovou směs pro bezlepkové přípravy a koření. V jiné misce rozšlehejte vejce spolu s hořkou pomerančovou marmeládou. Přidejte nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a datle. Suché a mokré přísady smíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Vše nalijte do formy a těsto rozetřete po celé ploše pomocí špachtle a formu vložte do trouby. Nechte péct přibližně 50 minut. Před zdobením vyčkejte až úplně vychladne.

Smetanový sýr a smetanu vyšlehejte v hluboké misce, kam také prosijte moučkový cukr. Teď už jen jemně ručně promíchejte. Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček a dort dozdobte. Fantazii se meze nekladou a fantasticky bude vypadat také oranžový a zelený fondán, který s trochou dovednosti vytvarujte do podoby mrkve.

Mrkvovo – jogurtový dort

Složení:

  • 180 g jemně nastrouhané mrkve
  • 1 větší vejce
  • 50 g povoleného másla
  • 110 g špaldové mouky
  • 120 g cukrářské mouky
  • 70 g hnědého cukru
  • 200 g přírodního jogurtu
  • 50 ml mléka
  • 8 g prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 2 g jedlé sody (1/2 čajové lžičky)
  • 2 g soli
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a připravte si obdélníkovou formu o průměru asi 20 cm, kterou vymastěte nebo vyložte pečícím papírem. Mrkev na jemno nastrouhejte, dokud nebudete mít 180 g a odložte stranou. V misce rozšlehejte vajíčko s hnědým cukrem a přidejte máslo, jogurt a mléko – šlehejte, dokud se všechny suroviny nepropojí.

Mouky, droždí, jedlou sodu, sůl a koření smíchejte a přidejte mrkev. Poté přisypte do druhé připravené směsi, dokud nevznikne homogenní hmota. Nalijte do formy a pečte cca 40-45 minut, přičemž kontrolujte párátko, které by mělo být suché.

Mrkvový dort s quinou a mandlovou moukou

Složení:

  • 240 g jemně nastrouhané mrkve
  • 2 velká vejce
  • 1 citron
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 70 g mletých mandlí
  • 5 ml vanilkové esence
  • 5 g mleté ​​skořice
  • 3 g mletého zázvoru
  • 5 g jedlé sody
  • 2 bílky
  • špetka soli

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C a vyndejte si obdélníkovou formu asi 20 cm. Mrkev lehce oloupejte, dobře umyjte a osušte. Nastrouhejte do množství 240 g a promíchejte se šťávou z poloviny citronu. Rozklepněte vejce do misky s vanilkovou esencí a šlehejte metličkou. Přidejte lískové ořechy, mandle, koření, jedlou sodu a sůl. Míchejte a přisypte mrkev. Oddělte od sebe dva bílky a dejte je do těsta. Vezměte formu a hmotu tam přelijte.

Vršek formy vyrovnejte pomocí špachtle a posypte troškou skořice. Pečte asi 40 minut, dokud nevyjde prakticky čisté párátko, může být mírně vlhké (v tomto případě to nevadí). Než vyjmete dort z trouby, nechte ho vychladnout.

O Petr Pokorny