Nutelové suflé

0
147

Tento recept na rychlé nadýchané a zároveň uvnitř tekuté suflé ocení nejen milovníci nutelly a čokolády, ale zajisté i všichni ostatní.

Suflé (soufflé) je dezert pocházející z Francie. První zmínka o suflé je z počátku 18. století, když ho připravil francouzský šéfkuchař Vincent de la Chapelle. Základ tohoto dezertu tvoří vejce, tedy zvlášť našlehané bílky a žloutky. Právě bílky způsobí, že se suflé krásně nafoukne a dostane pěnový vzhled. Co vás však čeká jako překvapení je to, že suflé zůstane uvnitř tekuté a po rozkrojení se roztéká. Pro dochucení se používají různé přísady, záleží, zda je suflé sladké či slané. Pro slané suflé se obvykle používá zelenina nebo různé druhy sýrů, jako je parmezán. U sladkého suflé je výběr přísad pestřejší, od ovoce a ovocných marmelád až po čokoládovou náplň.

Suflé se připravuje ve speciálních zapékacích miskách, kterým se říká také ramekins. Protože se suflé v těchto miskách obvykle i podává, bývají různě dekorovány, nejčastěji jsou však bílé. Pokud nemáte tyto misky, nevadí, lze použít i jakékoli jiné keramické či skleněné misky, musí však být vhodné do trouby a odolné vysokým teplotám.

Pro svůj recept jsem zvolila čokoládovou náplň, a abych si usnadnila přípravu ingrediencí, použila jsem přímo čokoládo-oříškový krém. Divíte se, co je to za cukrářskou vymoženost? Nic takového, jedná se o prachobyčejnou nutellu. Jen to nechci pojmenovávat přímo nutella, protože to je obchodní název pro konkrétní výrobek, ale na trhu existuje celá řada podobných čokoládo-oříškových krémů. Zde bych chtěla upozornit na výběr krému, protože některé nemají s čokoládou moc společného a navíc ve většině z nich je použit palmový olej (včetně nutelly), kterému vám doporučuji se vyhýbat. Pro usnadnění receptu jsem i přesto používala název nutella.  Na samotném receptu není nic moc složitého, jak už jsem napověděla na začátku, je nutné zvlášť vyšlehat žloutky a bílky, do žloutků se následně vmíchá nutella a další přísady. Bílková pěna se musí zamíchávat velmi opatrně, jinak „spadne“ a suflé se pak tak pěkně nenafoukne. Pokud jste však dezert připravovali správně, bude suflé krásně nafouklé a nadýchané. Je nutné ho však podávat ihned, protože za 10 minut po vychladnutí se suflé opět vyfoukne. Také ho nesmíme péct moc dlouho, jinak se upeče i střed, po kterém je vyžadováno, aby zůstal tekutý.

x_MG_3300

Čas: 25 minut         Množství: 4 porce            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 2 vejce
  • ½ hrnku čokoládo-oříškového krému (nutella)
  • 2 lžíce cukru krystal
  • špetka soli
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky kypřícího prášku na pečení

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 170°C. Připravíme si 4 zapékací misky na suflé, nebo jakékoli jiné misky vhodné do trouby. Misky vymažeme tukem a lehce vysypeme kakaovým práškem nebo grankem.
  2. Rozdělíme si vejce na bílky a žloutky. Bílky dáme do větší mísy, přidáme kypřící prášek a ušleháme do pěny.
  3. V druhé míse ušleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud nebudeme mít ucelenou hmotu.
  4. Ke žloutkům přidáme nutellu a šleháme do krémové konzistence.
  5. Pomalu přimícháme 1/3 ušlehaných bílků a poté i zbylé bílky, ty však zamícháme jen velmi lehce.
  6. Směs rovnoměrně rozdělíme do 4 misek a dáme péct na 15 až 17 minut do vyhřáté trouby.
  7. Ihned po upečení podáváme přímo v miskách. Suflé by mělo být nafouklé a nadýchané, ale zároveň by uprostřed měla zůstat tekutá nutella.

x_MG_3303

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno