Domů / Vaření / Moučníky / Nejlepší tvarohová bábovka

Nejlepší tvarohová bábovka

Bábovka patří mezi nejoblíbenější moučníky, ale upéct ji tak, aby byla dokonalá, není zrovna jednoduché. Možná jste to zažili na vlastní kůži (nebo spíše na vlastní chuťové buňky?) – jednou byla příliš suchá, podruhé vlhká od tvarohu… Pak vsaďte na náš recept, který navždy změní vaše dosavadní představy o tom, jak by měla bábovka chutnat. Dodržíte-li instrukce, dostane se vám netušeného gurmánského zážitku. Nevěříte? Zkuste a uvidíte!

tvarohova babovka

Neobejdete se bez těchto ingrediencí:

  • 250 g polohrubé mouky (ještě lépe však mix 100 g polohrubé mouky, 80 g pšeničné celozrnné jemně mleté mouky a 70 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky)
  • 250 g tvarohu (jemný s 2,5 % tuku)
  • 180 g cukru (jíte-li zdravě, můžete použít přírodní třtinový cukr)
  • 100 g změklého másla
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva (doporučujeme BIO z vinného kamene)
  • 4 vejce
  • šťáva z půlky citronu
  • trocha citronové kůry
  • dle chuti také rozinky

Postup přípravy

Začněte tím, že si připravíte formu. Vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 170°C (máte-li horkovzdušnou, pak na o něco menší teplotu).

Oddělte bílky od žloutků a z bílků našlehejte sníh. Utřete máslo s tvarohem a cukrem a poté přidejte olej. Zašlehejte žloutky a postupně přidávejte směs mouky, prášku do pečiva a vanilkového cukru. Jakmile docílíte toho, aby byla směs propojená a hladká, přidejte do ní citronovou šťávu, trochu citronové kůry a rozinky (pokud vám nechutnají, nemusíte). Ve finále do směsi přidejte sníh z bílků a to tak, že těsto podeberete odspodu, dokud se nespojí se sněhem.

Pečte tak, jak jste zvyklí. Na 170°C zhruba 50 minut. Bábovku před vytažením zkontrolujte špejlí, zda je již uvnitř hotová. Po vytažení ji nechte chvíli chladnout ve formě a pak ji opatrně překlopte.

Výsledek vás i vaše nejbližší mile překvapí. Přejeme vám dobrou chuť!

O Adams

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.