Vaření

Tip na omáčku – jednoduchá a výborná žampionová omáčka

Milujete jednoduché a rychlé recepty, které vám pomohou ve chvíli, kdy zrovna nestíháte? Přes týden se snažíte pro rodinné příslušníky, pokud zrovna neobědvají v práci nebo ve škole, pak se o jejich hladové žaludky musíte postarat. Chodíte do práce, odpoledne se musíte postarat o děti, o domácnost a na nějaké to složité vyváření není zrovna čas. Snažíte se o rychlá a jednoduchá jídla, ale neustále připravovat čínu, zapečené brambory nebo těstoviny či špagety není zrovna chutné a rodině se mohou tato jídla, která budete připravovat často, přejídat. Můžete vyzkoušet jednoduchou žampionovou omáčku, která bude chutnat všem.

Co budete potřebovat:

  • Máslo podle potřeby
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 1 špetka majoránky
  • 1 špetka kmínu
  • 250g žampionů
  • 1 kostka zeleninového vývaru

Jak postupovat:

Žampiony můžete očistit, pokud chcete. Případně omyjte a nakrájejte na kousky. Někdo má rád v omáčce větší kousky, jiný zase menší plátky. Rozpalte v hrnci trochu másla a na něm žampiony osmahněte. Podlijte vodou, přidejte majoránku, kmín a chvíli vše duste. Ideálně, aby se vyvařila voda. Podušené žampiony zalijte mlékem, které bude smícháno s moukou (smíchejte bokem).

Do hrnce přidejte také zeleninový bujón pro lepší chuť a za stálého míchání vařte. Pozor, musíte opravdu míchat, protože mléko se velmi rádo připaluje ze spodní strany, aby pak omáčka nebyla spálená. Jakmile vše zhoustne, bujón se rozpustí, je hotovo. Omáčku vyzkoušejte, případně můžete dochutit, pokud je to podle vás nutné a můžete podávat. Omáčka se hodí k vajíčku a bramboru, někdo si k ní dává houskový knedlík či kus masa. Vy si ji připravte podle toho, jak vám chutná. Přejeme dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.