Potřebujete rychlou snídani, která se může změnit například také ve svačinu nebo dobrou večeři? Tyto slaninové houstičky se sýrem jsou skvělé pro každou příležitost, můžete je konzumovat vlažné nebo i studené, ke snídani, svačině nebo i večeři. Jsou ideální pro děti na svačinu do školy nebo také jako rychlá svačinka ve chvíli, kdy nestíháte klasické jídlo. Kynuté těsto je chutné, dobře se s ním pracuje.
Jednoduché houstičky
Kynuté těsto je velmi oblíbeným těstem, skvěle chutná, dobře se s ním pracuje a hodí se pro všechny příležitosti. Máte-li svůj vlastní recept na kynuté těsto, pak si jej klidně můžete připravit a přidat jen slaninu a sýr. Pokud ne, vyzkoušejte naše skvělé těsto, se kterým je radost pracovat.
Co budete potřebovat:
- ½ kg hladké mouky
- 2 vejce
- 1,5 dl oleje
- 1 čajová lžička soli
- 2,5 dl mléka
- 1 kostka droždí
- 1 čajová lžička cukru
- 200g anglické slaniny
- 100g šunky
- 150g tvrdého sýra (čedar, parmazán nebo klasický eidam)
Jak postupovat:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky. Lehce zamíchejte a počkejte, až vzejde kvásek. Postupně přidejte další suroviny a vymíchejte hladké těsto, které posypte moukou. Dejte do tepla a nechejte asi jednu hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na deset dílů, z každého z nich vytvořte tři menší dílky a vyválejte úzké válečky. Na pracovní plochu dejte slaninu a jednotlivé dílky a zapleťte v houstičky. Pletení je jednoduché, jako klasické copy.
Dejte na plech, posypte nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem. Nechejte ještě deset minut kynout a poté pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Přejeme dobrou chuť!