Vaření

Tipy na zdravou a lehkou snídani

Než si řekneme „co„, pojďme se seznámit s tím „proč“ je důležité snídat.

Během spánku, kdy naše tělo odpočívá a regeneruje se, čerpá energii ze zásob, většinou je to glykogen. Po nočním odpočinku je potřeba vyrovnat hladinu krevního cukru, doplnit glykogenové zásoby a rozhýbat metabolismus.

Základem snídaně by měly být potraviny s kvalitními bílkovinami, sacharidy, vitamíny a nižším glykemickým indexem.

Sladké snídání

Jste – li milovníci sladkého, jsou ideální různé druhy kaší. Lepší je si je však připravit doma, než je vysypat z krabice.

Co na ně budeme potřebovat?

Jako základ může posloužit hned několik surovin:

  • Jáhly – obsahují kvalitní polysacharidy, které naše tělo zasytí na delší dobu. Kromě toho obsahují i velké množství křemíku.
  • Pohanka – obsahuje rutin, který zpevní naše cévy.
  • Ovesné vločky – skvělý zdroj energie, vlákniny, vitamínů a minerálů.
  • Amarant – velký obsah vlákniny a proteinů.
  • Quinoa – obsahuje esenciální aminokyseliny, vápník a hořčík.

Dochucení:

  • Pro doslazení použijte javorový sirup, melasu nebo med.
  • Přidat můžete různé druhy ořechů, které dodají tělu potřebné vitamíny, minerály a zdravé tuky.
  • Vhodná jsou i semínka – chia, lněné, slunečnicové.
  • Vynikající chuť dodá i celá řada sušeného ovoce (pozor bez cukru a síry) Brusinky mají blahodárný vliv na močové cesty, tělu dodají větší množství železa, vápníku a draslíku a také potřebné vitamíny, meruňky jsou dobrým zdrojem proteinů a železa, jablka zase mají velký obsah vlákniny.
  • Můžete použít také špetku skořice, která stabilizuje hladinu krevního cukru.

Slané snídaně

Pokud nejste milovníci ranního sladkého mlsání, můžete si připravit snídani slanou.

Využijte pro ni celozrnné pečivo (mělo by obsahovat větší množství žitné mouky) a některou ze zdravých pomazánek připravených z tvarohu či sýra a zeleniny. Dopřát si můžete i zeleninový salát lehce osolený mořskou solí a zakápnutý olivovým olejem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.