Červená řepa

Červená řepa patří mezi nejznámější druhy kořenové zeleniny. U nás je velmi populární a dost možná i proto, že zde panují ideální podmínky k pěstování. Přicestovala k nám z oblasti středomoří a zemí, jejichž pobřeží omývá Atlantský oceán. V současné době se pěstuje téměř v celé Evropě, ale také Severní Americe a dokonce i v některých asijských zemích. cervena repa

K čemu se červená řepa používá?

Zřejmě vás nepřekvapí, že jde o velmi zdravou kořenovou zeleninu s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví. Díky svým vlastnostem je nedílnou součástí jídelníčku. Možná na ni máte neblahé vzpomínky z dob, kdy jste se ještě stravovali ve školní jídelně.

Ale zahoďte předsudky za hlavu – červenou řepu lze připravit na mnoho způsobů. Receptů, ve kterých je jako ingredience obsažena červená řepa, je nespočet a každý si nakonec najde ten „svůj“.

Červená řepa se většinou vaří a používá se jako obloha k masu a minutkám. Velmi často se z ní dělají saláty, například se smetanou, majonézou nebo nejrůznějšími marinádami. Východoevropská kuchyně je zase známá tím, že se zde z řepy připravují polévky (např. boršč). Připravuje se také za studena a to v salátech s křenem, zelím, česnekem, jablky a ořechy. Své čestné místo má také v zeleninových koktejlech.

Léčivé účinky řepy

Zmínili jsme, že červená řepa obsahuje široké spektrum vitaminů a dalších důležitých látek. Jde např. o betain, který slouží jako prevence před kornatěním tepen, podporuje činnost jater a růst buněk. Lékaři řepu kvůli obsahu betainu doporučují také pacientům trpícím chudokrevností, protože se podílí na aktivaci krvetvorby. Blahodárné účinky betainu můžeme pozorovat také na pleti (zlepšuje pružnost a lesk), vlasech a nehtech. Je významným antioxidantem a napomáhá k rychlejšímu odvodu jedovatých látek z těla.

V řepě jsou také obsaženy tyto prvky: železo, draslík, sodík, hořčík, vápník. A samozřejmě i vitamin C a některé z vitaminů B.

Aby byly živiny zachovány, je třeba dodržet některé zásady při vaření. Červenou řepu vařte se slupkou a kořenem v celku. Vkládejte ji do vody poté, až začne vřít. Můžete přidat bobkový list, anýz, kmín a fenykl. Optimální doba pro vaření řepy je cca hodina až hodina a půl.

Červená řepa
2 (40.91%) 22 vote[s]

O Adams

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.Povinná pole jsou označena *

*