Vaření

Tip na polévku: Dýňová polévka

Máte rádi polévky, ale tušíte, že vaříte pořád pár receptů? Určitě to je vývar, pak možná nějaká ta zeleninová polévka, gulášová polévka, bramboračka, houbová polévka, možná nějaký ten zeleninový krém. Chtělo by to však nějaký nový recept, novou polévku, která bude výborná, hutná a vydatná, takže vás skvěle zasytí. Navíc, co si budeme povídat, mnohdy hledáte recepty, které jsou rychle hotové, nebudete tím pádem muset trávit spoustu hodin v kuchyni. Stačí, když vaříte vývar, ten trvá také poměrně dlouho. Co takhle polévka z dýně? Ta je velmi jednoduchá, rychlá a navíc velmi chutná. Jde o typicky podzimní polévku, takže pokud máte doma dýni a chuť si tuto polévku připravit, pak směle do toho! Jak na to?

Co budete potřebovat:

  • 1 kus dýně
  • 2 kusy cibule
  • Máslo
  • 1 litr mléka
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Cukr

Jak postupovat:

Polévku můžete připravit takřka ze všech druhů dýně, ale nejlepší je právě Hokkaido. Tuto dýni pořádně omyjte, rozkrojte a vnitřek dýně spolu se semínky odstraňte. Hokkaido dýně se nemusí loupat, čímž si ušetříte dost práce. Nakrájejte dýni však na menší kousky, protože se vám s ní bude mnohem lépe pracovat.

Cibuli nakrájejte na drobno, dejte do hrnce máslo a na rozpuštěném másle nechejte cibuli zesklovatět. Jakmile máte hotovo, přidejte nakrájenou dýni a orestujte ze všech stran. Přidejte do hrnce mléko, trochu osolte, opepřete a pod pokličkou nechejte jemně táhnout, zhruba 45 – 60 minut. Dýně musí být měkká, aby šla dobře rozmixovat.

Jakmile je dýně měkká, dejte do hrnce mixér a rozmixujte. Dochuťte podle potřeby cukrem, muškátovým oříškem, solí a případně můžete přidat trochu vegety, podle vaší vlastní chuti. Zjemnit polévku můžete trochou sladké smetany. Přidejte na ozdobu pažitku, do polévky se hodí krutonky.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.