Bydlení,  Design,  Inspirace pro bydlení

Co dokáže barva s koupelnou

[dropcap]J[/dropcap]ak známo většina barev v koupelně vychází z její struktury, z obkladaček na stěnách, z vany a umyvadla. Rozhodněte se dobře, jak prostor koupelny využijete, neboť barva spoluvytváří náladu. Koupelna vždy vyžaduje promyšlené plánování, aby barva, struktura a vzor povrchových ploch tvořily soudržný celek.  Dnes se zaměříme na to, co dokáže barva s koupelnou.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hned úvodem jedna dobrá rada

K vhodnému a působivému barevnému schématu vaší koupelny se dostanete snadněji, pokud na plánku k sobě přiložíte kousky vhodných barev a materiálů, které chcete v koupelně využít.

Chcete mít koupelnu klidnou nebo stimulující?

Dlouhé večerní uvolňující koupele budou vyžadovat spíše uklidňující barevné schéma. Tuto představu vám nejlépe splní barvy příbuzné, jako například modrá a zelená, které jsou sousedící v barevném kruhu. I neutrální barvy mohou být uklidňující, jelikož jsou příjemné na pohled. Posilující a oživující koupelnu bude zase spíše potřebovat rodina, která vstává časně ráno a probouzí se obvykle až pod sprchou. Koupelna pro takovou rodinu by měla mít barvy se zcela opačným účinkem.

Velkoformátové obklady koupelny posunou celý prostor do zcela jiné roviny. Pokud se je navíc podaří sledit s těmi, které jsou umístěny na WC, koupelnový prostor bude působit opravdu luxusním dojmem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Různé kombinační varianty

  1. Doplňková barva s barvou sekundární

Světle žlutá barva vytváří dobré prostředí pro barvy dramatičtější, například pro barvy obkladů. Modrozelená sekundární barva v prostoru dominuje. Vzájemně se doplňují se zlatožlutou.

  1. Doplňková barva s barvami primárními

Primární barvy hledáme v barevném spektru mezi barvami, které nelze vytvořit kombinací z žádných ostatních barev. Patří k nim modrá, červená a žlutá. Koupelnu vybarvenou do nejrůznějších odstínů těchto barev si jistě všichni dovedeme velmi dobře představit. Doplňkové barvy jsou těmi, barvami, které do daného prostoru přinesou kontrast, energii a novou sílu. Používáme je však pouze v omezené míře, jen jako akcent.

[box type=“info“ ]

Ovlivnění vnímání prostoru

Co se barev koupelnách týče, je dobré vědět, že v malých prostorech je třeba volit světlé odstíny. Barvou lze opticky ovlivnit účinek prostoru, a tak je zapotřebí zvážit všechny možné varianty a to hlavně s ohledem na daný prostor. Dalším kritériem pro volbu barvy v místnosti je samozřejmě náš osobní vkus. Nelze opomenout ani skutečnost, že volba teplé barvy dokáže pocitově ovlivnit náš dojem z prostoru tak výrazně, že se nám může zdát až o 6+°C vyšší, než kdybychom stejný prostor vymalovali barvou studenou. To právě v koupelnách obvykle chceme, cítit se zde v teple a pohodlí.

[/box]

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.