Vaření

Batátová kaše

Co že jsou to ty batáty? Pokud jste v hodinách zeměpisu nedávali pozor, vězte, že jde o tropickou zeleninu (povijnice batátová) známou jako sladké brambory. Oranžová odrůda, která roste v Severní Americe, se nazývá jam. V současné době jsou batáty poměrně populární i v naší kuchyni, kde slouží jako alternativa klasických brambor – příprava je téměř identická, takže bez problémů vykouzlíte velmi chutnou batátovou kaši.

batatova-kase

Batáty se musí vařit aspoň půl hodiny

Prvním krokem je oloupání slupek. Následně batáty nakrájejte na menší kusy a vložte je do osolené vody. Ve většině receptů se k batátům přidává také kmín, ale v případě kaše je lepší jej vynechat. Jakmile voda dosáhne varu, vařte batáty v částečně zakrytém hrnci po dobu min. 30 minut. Hotové batáty musí být skutečně měkké. Pokud se vám je „podaří“ mírně převařit, nic si z toho nedělejte – v rámci přípravy kaše to určitě není na škodu.

Další krok spočívá v přidání másla a smetany. Chcete-li aby měla batátová kaše vytříbenou chuť, neváhejte investovat do kvalitního másla. A má-li bát zároveň dietní, sáhněte po nízkotučné smetaně nebo nízkotučném mléku. Přesto to nepřehánějte a přilijte jen tolik mléka/smetany, kolik bude nezbytné.

Než máslo a smetanu přidáte, důkladně batáty rozšťouchejte – důkladné rozšťouchání je důležité, jinak by kaše neměla správnou konzistenci. Rozšťouchané batáty promíchávejte s rozpouštějícím se máslem průběžně. Smetanu přidejte až na samotný konec a kaši vyšlehejte tak, aby měla požadovanou hustotu. Přidáte-li smetany více, kaše bude krémovější, ale na druhou stranu méně dietní.

Chuť batátové kaše vás dostane

Pokud jste nikdy batátovou kaši nejedli, její chuť vás skutečně velmi příjemně překvapí. Svým bramborovo-mrkvovým nádechem je mnohem zajímavější než klasická bramborová kaše. A preferujete-li sladší jídla, neváhejte ke kaši přidat také pár mrkví, které uvaříte společně s batáty. Kaše se jakožto příloha hodí k pikantnějšímu a pečenému masu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *