Domů / Vaření / Moučníky / Bezlepkový a bezlaktózový dezert s čokoládou, banány a hruškami

Bezlepkový a bezlaktózový dezert s čokoládou, banány a hruškami

Přinášíme vám velmi snadný recept na měkký piškotový dort. Když navíc doma zjistíte, že máte přezrálé ovoce, které vám již nebude chutnat, šup s ním do dezertu. Tam změklá konzistence vůbec není na škodu, naopak. Dort je potom vláčnější a nemusí se přidávat žádný cukr…

Výživný dort chutná jako brownies

Není těžký a je vhodný pro lidi s nesnášenlivostí lepku a mléka. Tento dezert, který vám za chvíli představíme, byl původně připravován v mikrovlnné troubě a obsahoval pouze banány a ovesné vločky.
V tomto případě jsme spojili banán a velmi zralé hrušky s použitím kombinace bezlepkových a nízkosacharidových mouček, quinou a lískové ořechy. Nepřidáváme žádný cukr ani sladidlo. Čím zralejší ovoce, tím sladší bude.

O ovoci v dortu

Banány

Zralý banán má hodně vlákniny, vitamínu B6 a C, draslíku a antioxidačních sloučenin. Strava bohatá na živiny ve formě banánů, může snížit riziko vzniku řady zdravotních problémů – předchází mrtvici, rakovině, osteoartróze, makulární degeneraci, obezitě, srdečnímu onemocnění, hypertenzi, Alzheimerově chorobě, atd.

Dospělý, který zkonzumuje 2 000 kalorií, potřebuje 25 až 35 gramů vlákniny denně a středně velký zralý banán poskytuje až 12% tohoto požadavku.

Množství vitamínu C ve zralém banánu se sníží, čím déle je ovoce vystaveno světlu, teplu a vzduchu. Zralé banány neukládejte déle, než tři až čtyři dny po jejich nákupu na chladném a tmavém místě. Šálek zralých banánů vlastní 0,55 miligramu vitamínu B6, což je asi 42% denní dávky. Konzumace dostatečného množství vitamínu B6 z banánů, eliminuje pravděpodobnost vzniku revmatoidní artritidy, deprese a srdečních onemocnění.

Zralé banány splňují 11% draslíku v jednom šálku. Draslík je nezbytný pro vývoj a údržbu silných kostí a zubů a spolu se sodíkem umožňuje kontrakci svalů a neuronům přenos elektrických impulsů. Zralé banány obsahují mírně vyšší koncentraci antioxidačních sloučenin, než nezralé banány. Antioxidanty jsou schopny inhibovat volné radikály z poškozené DNA a buněčné tkáně.

Hrušky

Hruška je mírně nasládlé ovoce s vláknitým středem. Hrušky jsou bohaté na esenciální antioxidanty, rostlinné sloučeniny a vlákninu. Jako součást vyvážené a výživné stravy může konzumace hrušek podporovat hubnutí, snižovat riziko rakoviny , cukrovky a srdečních onemocnění .

Fantazii se meze nekladou

Můžete použít i jinou kombinaci ovoce, která se vám líbí nebo tyto mouky vyměnit za jiné bezlepkové. Použít se dají také mleté ​​mandle, které jsou snadno dostupné. I když se vám může zdát, že lískové ořechy s čokoládou chutnají lépe, v tomto dezertu se sami přesvědčíte, že tu mandle splní svou úlohu doslova bezkonkurenčně. Je nutné sledovat dobu pečení, protože vše dost závisí na stavu ovoce, formě a samotného pečícího zařízení. Dezert by měl zůstat kyprý a v žádném případě by se neměl vysušit.

Složení:

  • 300 g zralého měkkého banánu
  • 200 g zralé hrušky
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce přírodního arašídového másla
  • 15 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • 5 ml vanilkové esence
  • 35 g kakaového prášku
  • 35 g quinoa nebo rýže, kukuřičný škrob či pohanka
  • 40 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
  • 4 g droždí (asi jedna čajová lžička) nebo prášek do pečiva
  • 2 g soli
  • 100 g neslazené hořké čokolády

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu o průměru asi 20 cm (pokud je menší, bude silnější, když větší, bude jemnější). Doporučujeme obložení dna pečícím papírem a boky formy vymazat.
Ovoce oloupejte a odvažte tak, abyste získali 500 g.

U hrušek odstraňte jádro a semena. Míchejte, dokud nezískáte homogenní pyré (mohou zůstat nějaké hrudky). Přidejte vejce, arašídové máslo, vanilku a mléko, znovu promíchejte.
Dále kakaový prášek, prášek do pečiva či droždí, bezlepkovou mouku a lískové ořechy nebo mleté mandle a pořádně promíchejte. Přidejte nasekanou čokoládu.

Těsto opatrně nalijte do formy, jemně poklepejte, aby se povrch dobře vyrovnal a rozbily se největší bubliny a vložte do trouby. Pečte asi 45 – 50 minut , nebo dokud z prostředku nevytáhnete téměř čisté párátko. Než dezert vyndáte z trouby, chvíli počkejte.

Jelikož se nejedná o piškotový dort jako takový, lze tento čokoládový dort bez cukru, jíst mírně teplý. Ponecháte-li ho v lednici získá skoro texturu brownies. Jeho intenzita se skvěle snoubí s aromatickou kávou. Udělejte si ji hořkou a navrch dejte sladkou šlehačku. Vytváří velmi dobrou variaci s červeným ovocem a jahodami v přírodním nebo v kompotovém či domácím džemu.

O Petr Pokorny